25 / 04 / 2024

2004 yılında Maliye, Çırağan Sarayı'nı satacakmış!

2004 yılında Maliye, Çırağan Sarayı'nı satacakmış!

2004 yılında Maliye, irtifak hakkı kiralanan ve üzerilerinde tesis inşa edilen taşınmazların satışına imkan tanımış. Değerinin 1 milyar dolar olduğu söylenen Çırağan Sarayı da dahil bir çok tesis rayiç bedel üzerinden satılacakmış.



2004 yılında Maliye, Çırağan Sarayı nı satacakmış!


Çırağan satılıyor


Maliye Bakanlığı, Savarona Yatı'yla Çırağan Sarayı'nın aralarında bulunduğu bazı turistik tesislerin kiracılarına satılmasının yolunu açtı.


Tebliğ, fırsat tanıdı


Bakanlıkça yayınlanan Hazine mallarına ilişkin Milli Emlak Genel Tebliği, irtifak hakkı ile devletten 49 yıllığına kadar sürelerle kiralanan ve üzerilerinde tesis inşa edilen taşınmazların satışına imkan tanıdı.


Rayiç bedel üzerinden


Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Alman Kempinski'nin işlettiği Çırağan Sarayı ile Kahraman Sadıkoğlu'nun işlettiği Atatürk'ün yatı Savarona da dahil pek çok tesis satılabilecek. Satış, rayiç bedel üzerinden yapılacak.


2004 yılında Maliye, Çırağan Sarayı nı satacakmış!


Maliye, Çırağan Sarayı'nı satıyor


MALİYE Bakanlığı, Hazine'den irtifak yoluyla alınan araziler üzerinde kurulan turistik tesisleri, bu taşınmazları kiralayan kişi veya kuruluşlara satma kararı aldı. Satılacak olanlar arasında Alman Kempinski tarafından işletilen Çırağan Sarayı ile Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün yatı Savorana da bulunuyor.


    HAZİNE'den irtifak hakkı yoluyla alınan araziler üzerinde kurulan otel, tatil köyü, üniversite ve özel hastaneler, bu taşınmazları devletten kiralayan kişi ya da kuruluşlara satılıyor. 

    Devletin ajansı A.A.'nın haberine göre Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün kullandığı Savanora gemisi ve halen Alman Kempinski tarafından işletilen Çırağan Sarayı da satılacak varlıklar arasında yer aldı. 

    Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı ve Hazine'ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesine ilişkin Milli Emlak Genel Tebliği, irtifak hakkı ile devletten 49 yıllığına kadar sürelerle kiralanan ve üzerilerinde çeşitli tesisler inşa edilen taşınmazların satışına da imkan tanıdı. 

    Düzenleme çerçevesinde Hazine taşınmazları üzerine eğitim, sağlık ve turizm tesisi inşa edenler, istemeleri halinde rayiç bedel üzerinden bu taşınmazlara tümüyle sahip olabilecek. Ancak, satış için irtifak hakkı tesis ettirilen alan üzerindeki yatırımların tamamlanmış olması şartı aranacak. Orman Yasasına tabi alanlar üzerinde inşa edilmiş tesisler ise satış kapsamı dışında tutulacak.


KİRACILAR ALACAK


    Antalya-Belek, Antalya-Beldibi ve Muğla-Fethiye başta olmak üzere Güney sahillerindeki turistik tesisleri çok yakından ilgilendiren bu düzenleme uyarınca Hazine’den irtifak hakkı yoluyla kiraladığı alanlar üzerine otel, motel ve tatil köyü inşa edenler, Maliye Bakanlığı'na başvurarak, bu yerleri satın almak istediklerini bildirecek. 

    Başvuruda bulunan irtifak hakkı sahibinin yatırımını tamamlayıp tamamlamadığı incelenecek ve aranan koşullar yerine getirilmiş ise rayiç bedel üzerinden söz konusu tesis alanı, buraları devletten kiralayanlara satılacak. Değer tespitinde, örneğin 10 yıl 4 ay 9 gün önce üzerinde 49 yıl süreyle irtifak hakkı tesis edilmiş bir taşınmazın üzerindeki yapı ve tesislerin Hazine'ye geçmesi gereken kısmının satışa esas tahmininde, başlangıçtan itibaren geçen süre ve hakkın kullanım süresi dikkate alınacak. Hesaplama sonucunda bulunan bedele, zemin bedeli ilave edilerek taşınmazın satış bedeli hesaplanacak. Toplam bedelden yıpranma payı da düşülecek. 

    Bu kişiler, Hazine arazilerinin satışında geçerli olan taksitlendirmeden de yararlanabilecek. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bedelin en az dörtte biri peşin, kalanı da en fazla 2 yılda, eşit taksitlerle ve hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte tahsil edilecek. 

    Söz konusu uygulama ile aralarında Çırağan Sarayı, Robinson Tatil Köyü, Club Salima, Club Zigana, Clup Aquamarin, Palm Beach Otel, Sümela Garden ve Kemer Holiday’ın da bulunduğu çok sayıda turistik tesisin mülkiyeti, buralarda irtifak hakkı tesis eden kişi ya da şirketlerin eline geçecek. 


Çırağan en az 1 milyar dolar


YAPTIĞI yalı haberlerini 'Yalıların Gizemi' adlı kitapta toplayan gazeteci Tebernüş Kireçci, bir röportajında Çırağan Sarayı'nın en az 1 milyar dolar değerinde olduğunu söylemişti. 


Eğitim tesisleri vergi değerinin yarısına satılacak 


    İRTİFAK hakkı yoluyla kurulan eğitim ve sağlık tesisleri ise emlak vergisine tabi değerin yarısı üzerinden satılacak. 

    Bu düzenleme ile aralarında Başkent, Bilkent, Okan, Maltepe ve Çankaya Üniversitelerinin de bulunduğu çeşitli vakıf üniversiteleri, artık kiracı değil tümüyle mülk sahibi haline gelecek. Aynı şekilde Hazine arazileri üzerine kurulan özel hastaneler de, buraları kurup işleten kişi ya da kuruluşların mülkü olacak. 

    İrtifak hakkı tesisinde Maliye, Hazine'ye ait arazileri, buralarda turizm, eğitim ve sağlık tesisi kurmak isteyenlere kiralıyor. Kiralama süresi 49 yıla kadar çıkıyor. 


Satılacak bazı turistik tesisler


Erzurum: Dedeman Holding A.Ş 


İzmir-Selçuk: Özel Büyük Kolej 


İstanbul-Bakırköy: Ataköy Marina Yat. İşl. A.Ş 


İstanbul-Beşiktaş: Çırağan Sarayı 


Aydın-Kuşadası: Otel İmbat, Sunset Turistik Tesisleri, Kuşadası Kongre Merkezi A.Ş, Yaman Otel 


Antalya-Merkez: Vayoger Med. Tur. A.Ş, Kamer Ant. Kaleci Tur. İşl. Kervansaray 


Antalya-Alanya: Banana Tur. A.Ş, Cömertoğlu Otel 


Antalya-Belek: Özaltın, Turka Otelcilik, Eta Tur turizm işletmeleri, Royal Belek 


Antalya-Side: Cennet Tur 


Antalya-Manavgat: Büyükhanlı, Turkuaz Otel, Kervan Tur, Manavgat Belediye Başkanlığı, FSP Tur, Robinson Turizm İşletmesi, Süral Otel, Taksim Otelcilik, Altınkum Tatil Köyü, Belinda 


Antalya-Kemer: Kiriş Otelcilik, Ceylan Tur, Akdeniz Martı, Arykanda, Okan Tur, Inter Cont. Res, Park Otel, Marco Polo Tatil Köyü, Tukan Cty, Club Akman, Ruto Elyze Beach Otel, Rabinson, Clup Belköy, Clup Med, Rönesans Otel, Şampiyon Tatil Köyü, Clup Salima, Clup Zigana, Clup Aquamarin, Otel Belant, Anais Otel, Palm Beach Otel, Elit Otel, Sümela Garden, Rama Otel, Peker Otel, Sultan Saray, Kemer Holiday, Clup Boran, Royal Resort, Ma Biche H Saide, Kimenos Tatil Köyü, Riksos, Kaplan Paradise, Phesalis Prinsis, Corinhtina Otel, Ayışığı Tesisleri, Yörük Parkı, Jıy Kiriş World, Le Jardin Resort 


Muğla-Marmaris: Altınyunus, Yazıcı, 


Muğla-Fethiye: İltur, Anadolu Turizm, Alsim, Silkar ve Ecetaş İşletmeleri 


Muğla-Bodrum: Ak-Tur, Halikarnas Tur. Yat. A.Ş, Marmara Özel Eğitim İşletmesi, Alacatur, Kervansaray Turizm San., Aker Turizm 


Sivil toplum kuruluşlarına doğrudan satış yapılabilecek 


    BU arada, Milli Emlak Genel Tebliği, Hazine ile hissedar olan şahıslara da satış imkanı getiriyor. Türkiye Odalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) gibi kuruluşlara da hizmet binası ve eğitim tesisi için doğrudan satış olanağı tanınıyor. 

    Aynı şekilde Aydın,  İzmir  ve Manisa gibi illerde yoğun olarak yaşanan tapu fazlalıkları sorununa da çözüm bulunuyor. 


(2004 yılında 1 dolar 1.396.800 liraya, Reşat Altın ise 141.250.000 liraya satılıyormuş.) 


Hürriyet 6 Aralık 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön