19 / 04 / 2024

2004 yılında Türkiye cazibe merkezi olmuş!

2004 yılında Türkiye cazibe merkezi olmuş!

2004 yılında Türkiye'de mülk edinen yabancı sayısında hızlı bir artış olmuş. Yabancıların sahip oldukları arazi miktarı 352 milyon metrekareyi bulmuş. Başta Yunanlar olmak üzere İngilizler ve Almanlar en fazla mülk edinen yabancılar arasındaymış.



2004 yılında Türkiye cazibe merkezi olmuş!


Cazibe merkezi olduk 


Son dönemde Türkiye'de mülk edinen yabancıların sayısında hızlı bir artış oldu. Özellikle İngilizler'in son bir yılda ilgisi arttı. Yabancı mülkündeki araziler 352 milyon metrekare oldu. 


    TÜRKİYE, son yıllarda yabancıların mülk edinme yarışına girdiği bir ülke oldu. Büyükelçilik ve konsolosluk binaları da dahil olmak üzere yabancıların Türkiye'de sahip oldukları arazi miktarı 352 milyon metrekareyi buluyor. Bu toprak parçasının büyüklüğü İstanbul'un Kadıköy ilçesinin yüzölçümüne denk geliyor. 

    Özellikle Akdeniz ve Ege sahillerini tercih eden yabancıların başında İngilizler geliyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı verilerine göre, son bir yılda 4 binin üzerinde İngiliz, Antalya, Muğla, Aydın ve Balıkesir'de villa ya da arazi sahibi oldu. İngilizlerin yanı sıra Fransa, Avusturya, İtalya, Hollanda, Belçika ve ABD vatandaşları da Türkiye'yi keşfetmiş durumda. 


MUĞLA GÖZDE KENT 


    Almanya ile 1970'li yıllarda imzalanan Karşılıklılık Anlaşması gereği, Türkiye'de mülk edinen Almanların sayısı 11 bin 495'i bulurken, benzer bir anlaşmaya geçen yıl Temmuz ayında imza atan Rusların talepleri de arttı. Rusların daha çok Antalya ve ilçelerinde villa ya da ev satın almak için girişimde bulunduklarını belirten yetkililer, önümüzdeki aylarda patlama beklediklerini dile getirdi. Yabancı uyruklu kişiler, satın almak istedikleri arazinin askeri bölgeler dışında olduğunu belgelemesinden sonra tapularını Tapu Kadastro Müdürlükleri'nden çok kolayca alabiliyor. 

    Yabancı uyruklu kişilerin en çok tercih ettiği kent ise Muğla. Son bir yılda Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi önemli turizm merkezlerinde yabancılar 172 bin metrekare arazi satın aldı. Arazilerin büyük bölümünü ise İngilizler almış durumda.


    MARMARİS: Türkiye'nin yeşil incisi olarak isimlendirilen Marmaris'te yaşayan yaklaşık bin 200 İngiliz bulunuyor. İngilizler Marmaris'te 600 konuta, 28 bin metrekare de araziye sahip. İngilizlerin satın aldığı arazilerin büyük bölümü ise İçmeler, Hisarönü, Beldibi, Çamlı Köyü, Söğüt Köyü ve Datça yolu üzerinde bulunan köylerde. Marmaris'te İngilizlerden sonra ikinci sırada Almanlar geliyor. Marmaris'te yaşayan yaklaşık 300 Alman ailenin 250 konutu ve 17 bin metrekare arazisi bulunuyor.


    FETHİYE: Fethiye'de de İngilizler çoğunlukta yer alıyor. Fethiye'de yaşayan bin İngiliz'in 750 konut, 49 bin metrekare de arazisi bulunuyor. Yabancılar Fethiye'de özellikle Ovacık, Hisarönü, Üzümlü, Çalış, Seki ve Hisarönü Köyleri'nde arazi ve konut almış durumda. 200 Alman ailenin 175 konut, 33 bin metrekare arazisi var. Fethiye'de ayrıca 30 konut Yunanlılara, 17 konut da Hollandalılara ait.


    BODRUM: Bodrum'da 5 bin metrekare arazi üzerinde İngilizlere ait 850, Almanlara ait 400, Yunanlılara ait 97 ve Ruslara ait 25 konut bulunuyor.


    KÖYCEĞİZ-ORTACA-DALAMAN: Muğla'nın Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde gayri menkul sıralamasında Almanlar birinci sırada bulunuyor. Bu üç ilçede toplam 350 Alman aile yaşıyor. Almanların bu ilçeler ve köylerinde toplam 277 konut ve 24 bin metrekare arazileri bulunuyor. İkinci sırada yer alan İngilizlerin ise 100 konutu ile 16 bin metrekare arazisi var.


    AYVALIK: Akdeniz sahillerine oranla daha geri planda kalan Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde de İngiliz ve Yunanlılar arazi ve villa satın alma girişimlerini sürdürüyor.


Sabah 13 Nisan 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön