19 / 04 / 2024

2004 yılında yalılar elde kalmış!

2004 yılında yalılar elde kalmış!

2004 yılında Sait Halim Paşa Yalısı'nı ve Yorgo Zarifi Köşkü'nü ekonomiye kazandırmaya çalışan Maliye Bakanlığı, ihale yoluyla 49 yıllığına irtifak hakkı tesis ettirilerek özel sektöre devrettiği yalılar elde kalmış.



2004 yılında yalılar elde kalmış!


Yalılar elde kaldı


Sait Halim Paşa Yalısı ve Zarifi Köşkü'nün işletme ihalesini kazanan firma işten vazgeçti. Milletvekili lojmanlarında da performans düşük


     Ankara  - Ekonomiye kazandırılması için çalışılan Hazine taşınmazlarının satışında, çeşitli sorunlar yaşanıyor. Sait Halim Paşa Yalısı ve Zarifi Köşkü'nün özelleştirilmesi, Sait Halim Paşa yalısı ihalesini 1.3 trilyon, Zarifi Köşkü'nü ise 600 milyar lirayla kazanan firmanın, son anda bu işten vazgeçtiğini bildirmesi nedeniyle yarım kaldı. TBMM lojmanlarının satışında istenen performansın gösterilememesi de sıkıntı yarattı.

    Maliye Bakanlığı, Hazine arazileri ile Hazine'ye ait çok sayıda binayı art arda satışa sunuyor. Yine devletin elindeki atıl durumdaki tesislerin de özelleştirilerek ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Maliye Bakanlığı, bir süre önce köşk ve yalıların da özelleştirilerek ekonomiye kazandırılması için harekete geçti. Bu çerçevede İstanbul'daki Sait Halim Paşa Yalısı ile Zarifi Köşkü'nün 49 yıllığına irtifak hakkı tesis ettirilerek özel sektöre devri için ihaleye çıkıldı.

    Sait Halim Paşa Yalısı için 33 firma teklif verirken, ihaleyi yıllık 1.3 trilyon lira kira bedeli ile Törem Turizm kazandı. Aynı firma, yine 49 yıllığına ve yıllık 600 milyar lira kira karşılığı Zarifi Köşkü'nü de aldı. İhale sonuçlarının onaylanmasından sonra söz konusu firma, yalılar için ödeme yapmadı ve bu işten vazgeçtiğini bildirdi. Törem Turizm'in 100 milyar liralık teminatını irad kaydeden Maliye Bakanlığı, iki tesisin yeniden ihaleye çıkarılması için hazırlıklara başladı.

    Bu arada, Uluslararası Ticaret Merkezi yapılacak milletvekili lojmanlarının satışında istenen performansın sağlanamadığı belirtildi. Satışı Reha Medin tarafından yapılan lojmanlarda, resmi satış rakamlarının düşük kalması sıkıntı yaratıyor.


Boğaz'ın incileri


Sait Halim Paşa Yalısı ile Yorgo Zarifi Köşkü'nün işletme hakları 49 yıl süreyle gerçek veya tüzel kişilere verilmesi öngörülüyor. İşleticiler bu tesisleri turizm amaçlı kullanacak. İstanbul Boğazı kıyısında yer alan Sait Halim Paşa Yalısı, 19. yüzyılda inşa edildi. Üç salon, yedi oda ve bir mutfağın bulunduğu yalı 1995'te çıkan yangında büyük ölçüde tahrip oldu. Yalının imarı için 1.7 trilyon lira harcandı. Ünlü Rum banker Yorgo Zarifi'ye ait 4+1 katlı köşk de Sait Halim Paşa Yalısı gibi Yeniköy'de buluyor. (AA)


(2004 yılında Reşat Altın 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Radikal 8 Nisan 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön