27 / 04 / 2024

2005 yılında 2.5 milyon nüfuslu yeni bir şehir kurulacak!

2005 yılında 2.5 milyon nüfuslu yeni bir şehir kurulacak!

2005 yılında Büyükşehir Belediyesi, kentin çehresini tamamen değiştirecek projeleri uygulamaya koymuş. Belediyenin hazırladığı 1/25 binlik planlarla Başakşehir ile Çatalca arasında 2.5 milyon nüfuslu 600 bin konutluk yeni bir şehir kurulacakmış.



2005 yılında 2.5 milyon nüfuslu yeni bir şehir kurulacak!


2.5 MİLYON NÜFUSLU 600 BİN KONUTLUK YENİ KENT


İstanbul'a bir komşu şehir


Belediye, kentin çehresini tamamen değiştirecek projeleri uygulamaya koydu. Biri İkitelli, diğeri Bahçeşehir merkezli yeni bir şehir kuruluyor


Metroyla da bağlanacak


BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin kurduğu İstanbul Planlama Merkezi, kentin 1/25 binlik planlarını bitirmek üzere. Başakşehir ile Çatalca arasında, birinin merkezi İkitelli, diğerinin Bahçeşehir Ispartakule olan yeni bir kent yaratılıyor. İki merkez, metroyla da birbirine bağlanacak. Projeyle çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi hedefleniyor.


Turizm ve ticaret merkezleri


PROJENİN ikinci ayağını ''Kentsel tasarım'' oluşturuyor. Buna göre Zeytinburnu'nda 1.5 milyon metrekarelik alan, uluslararası turizm ve ticaret merkezine dönüşecek. Karaburun-Terkos-Kilyos arası, İstanbul'un yeni spor, eğlence ve gezi merkezi olacak. Yeni şehir, çoğu Hazine'ye ait olan araziler üzerine kurulacak.



2005 yılında 2.5 milyon nüfuslu yeni bir şehir kurulacak!


600 bin konutluk yeni bir kent kurulacak


İstanbul'da 20 bölgeye 20 proje


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu İstanbul Planlama Merkezi (İMP), kentin 25 binlik planlarını bitirmek üzere. Plan çalışması ile kentin yeni konut ve iş alanları tespit edildi. Başakşehir - Çatalca arasına, biri İkitelli, diğeri Bahçeşehir - Ispartakule olmak üzere iki merkezli, 2.5 milyon nüfuslu, 600 binden fazla konut bulunan yeni bir kent planlandı


    İstanbul'a, 2.5 milyon nüfuslu, 600 binden fazla konutun yer alacağı komşu kent geliyor. Mimari projesi ulusal yarışma ile belirlenecek olan komşu kentin planlarını, bu amaçla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bağlı Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (kısa adı İMP) hazırlıyor. İMP, mimari projeye temel oluşturacak İstanbul'un 1/25 binlik planlarını bitirmek üzere. 

    Yeni yerleşim iki merkezli olacak. Birinci merkez içinde 30 bin civarında dükkan, atölye ve ofis bulunan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere, Başakşehir ve civarında kurulacak. Bu bölgede 1.5 milyon nüfus yaşayacak. 

   İkinci merkez ise Bahçeşehir - Ispartakule ile Tatarcık Çiftliği arasına kurulacak. Burada da 1 milyon nüfus yaşayacak. Böylece toplam 2.5 milyon nüfusun yaşayacağı iki merkezli yeni bir kent kurulacak. Şehircilik kriterlerine göre, 'bir konutta dört nüfus' hesabından hareketle, 2.5 milyon nüfusu barındırmak için 600 bin civarında konut yapılacak.


Birinci merkez İkitelli


    Ana merkezin 'iş alanı', Başakşehir 1, 2, 4 ve 5. etap ile Onurkent'in tam ortasında kalan bölgede olacak. 3 milyon metrekarelik toplam arazi üzerinde kurulacak bu iş merkezinin 1.5 milyon metrekarelik inşaat alanı bölümünde hastane, kaymakamlık, belediye başkanlığı gibi kamu hizmet binaları yapılacak.

    Bölgenin hem otogar üzerinden hem de Atatürk Havalimanı üzerinden metro bağlantısı olacak. Ayrıca iki merkez birbirine metro ile bağlanacak.

    Konut alanının yoğunluğu İkitelli'nin doğusundan başlayarak Çatalca'ya kadar uzanacak. Bu bölgede etap etap yapılacak. Proje alanındaki arazilerin çoğu Hazine arazisi durumunda. Bir kısım problemli arazi için görüşmeler yapılıyor. Konutların yapımında belediyenin toplu konut şirketi KİPTAŞ ve Toplu Konut İdaresi'nin önemli bir rol oynaması bekleniyor. Belediyenin kurmayı planladığı gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi de projeler için yatırımcılarla pazarlık edecek. Böylece devreye özel sektör de girecek. Yeni kentin konut bölgesi olarak düşünülen kısmında toplam 625 bin konutluk alan bulunuyor. 


İkinci merkez Bahçeşehir


    300 bin konut yeni kentin merkez olarak planlanan bölgesinin çevresinde olacak. Kalanı ise Bahçeşehir'in kuzeyinden Çatalca'ya kadar olan bölgede yapılacak. 

    Küçükçekmece-Ayazma arasına 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda 6-7 bin konutluk, Yarımburgaz'da 2 milyon metrekare alanda 8-10 bin, Kayabaşı'nda 15 milyon metrekarelik alanda 100 bin, Altınşehir'de 4 milyon 500 bin metrekarelik alanda 35 bin konutluk alan yaratılacak.


İlk kentsel dönüşüm projesi Zeytinburnu'nda


    Yaklaşık 4.5 ay önce kurulan İMP'nin Ekim 2005 tarihli raporuna göre, İstanbul'un çehresini değiştirecek olan belediye projeleri yeni bir kentin kurulması ile sınırlı değil. Raporun 'Kentsel Tasarım Projeleri' başlıklı bölümünde, çalışmalar 4 ana başlık altında toplanıyor. 

    İstanbul'da en büyük kentsel dönüşüm planı Zeytinburnu'nda gerçekleştirilecek. Toplam 1 milyon 560 bin metrekarelik alan ulusal ve uluslararası turizm ve ticaret merkezine dönüştürülecek. 

    Buradaki nüfusun önemli bir kısmı kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde İkitelli ve çevresine yerleştirilecek. Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm projesi uygulanacak alan 12 bin dönüm olarak belirlendi. Mevcut dokunun çağdaş bir yenileşmeye dönüştürülmesi için kentsel tasarım çalışmaları yapılacak.

    Kartal, merkezi iş alanı olarak düzenlenecek. Yeni kurulacak plaza ve turizm tesislerinde 100 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. E-5 ile sahil kesimine 2 milyon kişiye hitap eden tesisler inşa edilecek. Kartal, bölgenin yeni merkezi olarak konumlanacak.


Yeni eğlence merkezi


    Bütün bu projeler içerisinde en ilginç olanı Karadeniz Maden Ocakları Yeniden Kazanım Projesi çerçevesinde, Karaburun Terkos ve Kilyos arasında 216 milyon metrekarelik arazi üzerinde yeni bir turizm merkezi kurulacak olması. 

    İstanbul'un spor, eğlence, gezi ve yeme-içme merkezi olacak bu alan metro ile Taksim'e bağlanacak. Yani bu bölge İstanbul'un yeni Taksim'i olacak. Sahilde yazlık limanlar yapılacak. Bölge uluslararası turizme de açılacak.


Levent, Topkapı ve Güneşli'den sanayi tesisleri çıkarılacak


    Küçükçekmece-Avcılar kentsel tasarım: Toplam 1 milyon 800 bin metrekarelik proje bölgesinde doğal değerleri yeniden kazandıracak kreatif ve kültürel alanlar oluşturulacak. Ulusal ve uluslararası turizm merkezi olarak planlanan bölge için uluslararası proje yarışması açılacak.

    Yeni merkezler: Bahçeşehir - Ispartakule ile Tatarcık Çiftliği'nde 1 milyon metrekare alan üzerinde 2 milyon metrekare inşaat alanlı merkezi iş alanı kurulacak.

    Sanayi bölgeleri: Büyükdere Caddesi'nde 4 milyon metrekare, Güneşli'de 6 milyon metrekare ve Topkapı'da 4 milyon metrekare olmak üzere toplam 14 milyon metrekarelik alan, sanayi bölgesi olmaktan kurtarılacak.

    Maltepe Bölge Parkı: 6 milyon 300 bin metrekareye yeşil alanlar ile spor faaliyetlerinin yer alacağı bölgesel ölçekte tüm İstanbul'a hitap eden bir park inşa edilecek.

    Semt merkezleri: Beylikdüzü'nde 320 bin metrekare, Kağıthane altlarında 950 bin metrekare ve Maltepe Dragos'ta 300 bin metrekarelik alanda semt merkezleri kurulacak. Bu çalışmalar her semt merkezi için devam edecek.

    Tuzla: Aydınlı Mahallesi'nde 5 milyon metrekarelik alanda 25 bin konutluk alan yaratılacak.



Merkezde 350 kişi çalışıyor


    İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) 1 Haziran 2005'te faaliyete geçti. Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kartal yönetiminde faaliyetlerini sürdürüyor. Şehir plancısı ağırlıklı olmak üzere mimarlar, harita, orman, ziraat, çevre, jeofizik ve maden mühendisleri çalışıyor. Merkezde sanat tarihçisi, sosyolog ve tarihçi gibi değişik alanlarda eğitim görmüş toplam 350 eleman bulunuyor. 2006 yılı ocak ayında 1/25 binlik planları yetiştirmeye çalışan merkez, 2007 yılı ocak ayında 1/5000'lik planları bitirecek. Önceki plan 1981'de yapılmıştı. 


Prof. Dr. Hüseyin Kaptan: 25 yıl aradan sonra ilk defa imar çalışması yaptık


    İstanbul'daki boş kalan son arazilere en fazla 3 milyon nüfusun yerleştirilebileceğini ifade eden İMP Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, şöyle dedi:

    ''Baraj ve göl koruma havzalarına dokunmadan, tarım arazilerine zarar vermeden yapılacak imar çalışmasında son durum bu. Her yıl bu kentin 500 bin nüfus göç aldığını göz önüne alırsak en fazla ne kadar sonra dolacağını siz bulun. Şu anda İstanbul'da tahminen 12 milyon kişi yaşıyor. En fazla 3 milyon kişi daha alır. Belli başlı merkezlerden Bahçeşehir'de 80 bin kişi, Esenyurt'ta 350 bin kişi, İkitelli'deki OYAK arazisinde ise 100 bin kişinin yaşayabileceği projeler hayata geçirilecek. İstanbul için 25 yıl aradan sonra ilk defa imar çalışması yapıldı.''


Tebernüş Kireçci



Milliyet 22 Ekim 2005 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön