25 / 04 / 2024

2005 yılında Marmaray'ın detaylı projesini Avusturyalılar çizecekmiş!

2005 yılında Marmaray'ın detaylı projesini Avusturyalılar çizecekmiş!

2005 yılında İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birleştirecek olan, denizin 50 metre altından geçecek 1 milyar dolarlık tüp geçit projesi Marmaray'ın detaylı projesini Avusturyalı Downer firması yapacakmış.



2005 yılında Marmaray ın detaylı projesini Avusturyalılar çizecekmiş!


Marmaray'ın dizaynını Downer firması çizecek


EKONOMİ SERVİSİ


    Demiryoluyla Boğaz'ın iki yakasını bir araya getirecek olan tüp geçit projesi Marmaray'a, Avustralyalılar da el attı. Japon Taisei firması ile ortakları Kumagai - Gama - Nurol konsorsiyumu tarafından inşa edilecek tüp geçidin detaylı projesini Avustralyalı Downer firması yapacak. Konuyla ilgili kontrat imzalayan Downer, 1 milyar dolarlık projenin tasarımını Singapur'daki yan kuruluşu CPG Corporation eliyle gerçekleştirecek. Downer'ın Asya Başkanı Khor Poh Hwa, şirketin Asya ile Avrupayı birleştiren projeyi prestij olarak gördüğünü vurgulayarak, ''Türkiyedeki mega projeye önemli katkımız olacak'' dedi. 


En 'derin'lerden


    Şirket tarafından yapılan açıklamada Marmaray'ın dünyanın en derin sualtı demiryollarından biri olmasının planlandığı dile getirilerek, depreme dayanıklı tünelin en derin yerinin denizin 55 metre dibinde ve en derin istasyonun yerin 50 metre altında olacağı açıklandı. 

    Proje denizin altında 13.6 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelinin tasarımı ve inşasını kapsıyor. 

    Avrupa ve Asya yakalarında toplam dört de yeraltı tren istasyonu yapılacak. Ayrıca proje kapsamında Asya Yakası'nda trafik akışını düzenlemek için bir de ana köprü kavşağı inşa edilecek. Çalışmaların 2009'da tamamlanması bekleniyor. 


(2005 yılında 1 dolar 1.35 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 16 Ocak 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


ı,


Geri Dön