19 / 04 / 2024

2005 yılında Özelleştirme İdaresi Hilton Oteli satışa çıkarmış!

2005 yılında Özelleştirme İdaresi Hilton Oteli satışa çıkarmış!

2005 yılında Özelleştirme İdaresi, Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli olan Hilton Otel'i satışa çıkarmış. İdare, Harbiye'de 62 bin 337 metrekare alanda kurulan otelin satışından 330 milyon dolar gelir bekliyormuş.



2005 yılında Özelleştirme İdaresi Hilton Oteli satışa çıkarmış!


'Hilton 100 milyon doların üzerine gider'


Özelleştirme İdaresi'nin satışa çıkardığı Hilton Oteli'ne gayrimenkul uzmanları 100 milyon doların üzerinde değer biçiyor. İhale, 1 Ağustos'ta yapılacak


Tebernüş Kireçci


    İstanbul'un ilk 5 yıldızlı oteli olan Hilton için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ihale açtı. Harbiye'de 62 bin 337 metrekare arsaya sahip olan otelin geçici teminatı 10 milyon dolar. İhale, 1 Ağustos'ta yapılacak. Kapalı zarf ile teklif alınacak ve ardından görüşmeler suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. 

    Hilton Otel ile Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin ile Global Holding'in patronu Mehmet Kutman'a ilave olarak çok sayıda yerli ve yabancı turizm, inşaat ve emlak şirketi ilgileniyor. Avrupa'nın halen çalışan en eski Hilton Otel'i olan İstanbul Hilton, 1955 yılında faaliyete geçti. 50 yıllık sürede dünya çapında yüzlerce ünlü isim burada ağırlandı.


Eldem'in eseri


    1950 yılında Türk delegasyonunun Conrad Hilton ile New York Waldorf Astoria otelinde tesadüfen bir araya gelmesiyle başlayan görüşmelerden sonra yapılan anlaşma çerçevesinde 1952'de temeli atıldı. Otelin mimari tasarımı Amerikalı Skidmore, Owings and Merrill firması ve Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından olan Prof. Dr. Sedat Hakkı Eldem tarafından gerçekleştirildi.

    21 ay gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlandı. Otel malzemelerinin bir kısmı İtalya'dan getirildi. Otelin iç mimari düzenlemesi Sedat Hakkı Eldem tarafından yapıldı. Türk sanat eserlerinin ağırlıkta olduğu otelin iç kısmında Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun çinileri ve Füreyya Koral'ın seramik çalışmaları kullanıldı.


12 milyon kişi ağırlandı


   50 yılda otelde 12 milyon kişi ağırlandı. Kalan ünlü kişilerin sayısının ise 10 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

   ÖİB otelin tahmini bedeli açıklamadı. İhalelerdeki asgari geçici teminat bedelinin, tahmini bedelin yüzde 3'ü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ÖİB'nin ihaleden 330 milyon dolar beklediğini tahmin ediyor. Emlak eksperleri ise otelin tahmini bedelinin 100 milyon doların üzerinde olduğunu belirtiyor. Otel için üst limit ise belirlenemiyor.


Türkiye'nin ilk 5 yıldızlısı


   Dünyada 2 bin 400 oteli olan Hilton Grubu'nun Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Mersin, Kayseri'de olmak üzere 8 oteli bulunuyor. Türkiye'de 5 yıldızlı otelciliğin okulu olarak bilinen Hilton İstanbul kurulurken, kilit noktalarda görev yapacak 20 isim ABD'de eğitim aldı.

   15'i suit 498 odası olan Hilton İstanbul'da 25 toplantı odası ve 3 bin kişilik fuar ile sergi salonu bulunuyor. Otelde sağlık kulübü dahilinde açık ve kapalı yüzme havuzları, tenis ve squash kortları, koşu parkuru, fitness center, sauna, hamam ve masaj odası yer alıyor. Oteller vadisinin Cumhuriyet döneminde Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'ndan sonraki ikinci kompleksi olan Hilton, yatay kütlesi ile İstanbul'da görüntü kirliliği oluşturmayan ender binalardan. 


(2005 yılında 1 dolar 1.35 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 18 Haziran 2005 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön