25 / 04 / 2024

2005 yılında Swissotel, Hüsnü Özyeğin'in!

2005 yılında Swissotel, Hüsnü Özyeğin'in!

2005 yılında Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Grubu, Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde kurulu İstanbul'un en lüks otellerinden biri olan Swissotel The Bosphorus'un yüzde 85.2 hissesini satın almak için sözleşme imzalamış.



2005 yılında Swissotel, Hüsnü Özyeğin in!


Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Grubu, İstanbul'daki Swissotel The Bosphorus'un yüzde 85.2 hissesini satın almak için sözleşme imzaladı. Anadolu Japan Turizm ile imzalanan sözleşme, onay için Rekabet Kurulu'na gönderildi.


    İSTANBUL'un önde gelen 5 yıldızlı otellerinden Swissotel, Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Holding'e satılıyor. Fiba Holding, dün yaptığı yazılı açıklamada, Swissotel The Bosphorus'un sahibi olan Anadolu Japan Turizm A.Ş.'nin hisselerinin yüzde 85.2'sinin satın alınması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu. 

    Açıklamada, iki tarafın satış sözleşmesini imzaladıktan sonra Rekabet Kurulu'na başvurduğu belirtildi. Fiba, açıklamasında Swissotel için ne kadarlık ödeme yapacağını belirtmedi. 

    Fiba Holding'i Swissotel'in yeni sahibi yapan olaylar zinciri bundan birkaç ay önce başladığı belirtiliyor. Swissotel'in sahibi Japon şirketine otel nedeniyle kredi veren bir Yunan bankası bundan birkaç ay önce Özyeğin'in kapısını çaldı. 


38 MİLYON DOLARLIK İPOTEK: Grub'un Romanya'daki faaliyetlerinden tanıdığı ve 38 milyon dolarlık kredisi nedeniyle Swissotel üzerinde birinci derece ipoteği bulunan banka Türkiye'de bir operasyon gerçekleştirmek istiyordu. Görüşmelerde operasyonun 38 milyon dolarlık kredinin satışı olduğu ortaya çıktı. Fiba Grubu belirli bir iskontoyla hem krediyi, hem de otel üzerindeki birinci dereceden ipoteği devraldı. Bu gelişmenin bankacılık dünyasında duyulmasının ardından kısa süre sonra Swissotel'in sahibi Japon şirketinin temsilcisi olduğunu belirten bir Japon işadamı, gruba başvurdu. Otelin sahibi şirketin çok sayıda Japon bankasının ortak kuruluşu olduğunu belirten temsilci şunları söyledi: 


OTELİ SİZE SATALIM: ''Bu bankaların bir kısmı Japonya'da zora girdi, battı. Biz de onların tasfiyesini gerçekleştiriyoruz ve mallarını satıyoruz. Madem ki borcu devraldınız, oteli de size satalım. Bu iyi bir fırsat'' Japonların teklifi üzerine Swissotel'de başlayan detaylı inceleme 10 gün önce sona erdi ve Fiba Grubu karşı teklifini verdi. Aradan geçen sürede de tarafların sürdürdürdükleri görüşmelerde imza aşamasına gelindi ve imzalar atıldı. Böylelikle Özyeğin'in 18 senede sıfırdan kurduğu Fiba Grubu turizm sektöründeki ilk önemli yatırımını yapmış oldu. Fiba Grubu'nun mülkiyetine geçen Swissiotel'in işletmecisi yeni dönemde de değişmeyecek. 


Arazisi belediyeden kiralık 


    1988 yılında Japon ve Alman ortaklığı ile inşa edilen Swissotel'in yüzde 85.2'si Japonların sahip olduğu Anadolu Japan Turizm'in. Yüzde 9.56'sı Alman Herbert Gather'e, yüzde 2.59'u da başka bir Japon ortağa ait. 1988 yılında inşasına başlanan otelin arazisini İstanbul Büyükşehir Belediyesi tahsis ettiği için belediyeye kira ödeniyor. Fiba da kira ödemeye devam edecek. 1991 yılında Türk turizmine açılan otelin işletmesini önce İsviçreli Swiss Grubu yapıyordu. 

    Ancak daha sonra Swissotel markasının sahibi konumundaki Swiss Grubu iflas edince, Raffles Grubu, 2001 yılında Swissotel markasını 427 milyon dolara satın aldı. Dolayısıyla tüm Swissotellerde olduğu gibi Swissotel the Bosphorus'un işletmesi de Raffles Grubu'na geçmiş oldu. 

    Raffles Grubu bünyesindeki Swissotel markasının Türkiye'de işlettiği oteller arasında Emekli Sandığı'ndan 20 yıllığına kiraladığı İzmir'deki Büyük Efes Oteli, Bursa Çelik Palas otelleri ile Göcek'te Göcek Marina ve villa projeleri de bulunuyor. 



Özyeğin dünyanın en zenginlerinden 


    32 yaşında Pamukbank'a genel müdür olan Hüsnü Özyeğin, bu yıl Forbes Dergisi'nin açıkladığı milyarderler listesinde yer alan sekiz Türk işadamından birisi olarak göze çarptı. Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ın ve Fiba Holding'in patronu olarak Forbes listesine 1 milyar dolarlık servetiyle girdi. 1987 yılında Çukurova Grubu'na ait olan Yapı Kredi Bankası genel müdürlüğü görevinden ayrılarak Finansbank'ı kuran Hüsnü Özyeğin, geçen süre içinde bankasını Türkiye'nin en büyük özel altıncı bankası haline getirmeyi başardı. 1996 yılına kadar sadece finans işiyle uğraşan işadamı Özyeğin, bu tarihte Gima'nın çoğunluk hisselerini alarak gıda perakendeciliğine de girdi. Özyeğin bu alanda Endi ve Marks&Spencer markalarıyla da faaliyet gösteriyor. 


Özal, 'Hep para istemeyin gelin yatırım yapın' demişti


    SWISSOTEL'in kuruluşunda ilginç gelişmeler yaşanmıştı. Boğaz Köprüsü'nü yapan Japonlar, Pendik Tersanesi'ni inşa etmek isteyince, dönemin Başbakanı Turgut Özal, Japon işadamlarına 'Hep iş istiyorsunuz, niye yatırım yapmıyorsunuz? Gelin İstanbul'a bir Japon oteli yapın, ortaya bir çanak koyun, para toplayıp yapın' diye çıkışmış. Özal, aynı gece Japon işadamlarından koyabilecekleri para miktarını öğrenip yatırım sözünü de almış. Türkiye'nin Japonya Büyükelçisi Nurver Nureş'in araya girmesi ile akrabası armatör Asaf Güneri de işe ortak olmak istediğini söylemiş. Özal'ın, 'Asaf da size yol gösterir' tavsiyesi üzerine Zihni Şirketler Grubu'nun patronu Asaf Güneri, Türkiye operasyonlarını yönetmek üzere sermaye koymadan otele küçük bir payla ortak olmuş.


(2005 yılında 1 dolar 1.37 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 15 Nisan 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön