19 / 04 / 2024

2005 yılında Tophane Hamamı satışa çıkarılmış!

2005 yılında Tophane Hamamı satışa çıkarılmış!

Mimar Sinan'ın 1583 yılında inşa ettiği Tophane Hamamı, 2005 yılında Eskidji Müzayede Evi tarafından satışa çıkarılmış. 865 metrekare alanı bulunan hamam 2 milyon dolara satılacakmış.



2005 yılında Tophane Hamamı satışa çıkarılmış!

2 milyon dolara tarihi hamam


Mimar Sinan'ın son eserlerinden biri olarak bilinen Tophane Hamamı, Eskidji Gayrimenkul tarafından satışa çıkarıldı


TEBERNÜŞ KİREÇCİ - İstanbul


    Kabataş - Fındıklı arasındaki tarihi Kılıç Ali Paşa Külliyesinin bir parçası olarak inşa edilen ve Mimar Sinan'ın son eserlerinden birisi olarak bilinen İstanbul Tophane Hamamı, 2 milyon dolar verecek yeni sahibini bekliyor.

    Hamamı satışa çıkaran Eskidji Gayrimenkul'ün Beyoğlu ofisinden İsmail Topalcı, şunları söyledi: 

    ''Burası yaklaşık bir aydır satış portföyümüzde. Yatırım olarak ilgilenenler var. Ayrıca başka hangi amaçla kullanabileceğine ilişkin çalışmalar yapanlar da bulunuyor. Şimdiye kadar 1.5 milyon dolara kadar teklif geldi. Tekliflerin 2 milyon dolara kadar yükselmesini bekliyoruz.'' 


865 metrekare alanı var


    1940'lı yıllarda CHP, 1950'li yıllarda da DP tarafından çıkartılan kanunlarla kişilere geçen bazı vakıf malları arasında Kılıç Ali Paşa Külliyesinin bir kısmı da bulunuyor. Ömer Bostan'a ait hamam, 1980 yılından bu yana Muhittin Yüceer tarafından işletiliyor. 

    865 metrekare alana sahip olan hamamın ön kısmında 4 dükkan yer alıyor. Tophane Hamamı'nın ücretsiz su kullanım hakkı ve tapusu da bulunuyor. 


1583 yılında yapıldı


KILIÇ ALİ PAŞA Külliyesi türbe, sebil, cami, medrese ve hamamdan oluşuyor. 1580'de Mimar Sinan tarafından yapılan külliyenin cami dört fil ayağı üzerine oturan iki yarım kubbesi ve pandantifli bir ana kubbeyle örtülü. Caminin arkasındaki hazirede Kılıç Ali Paşa Türbesi ile denizcilere ait değişik mezar taşları yer alıyor. Caminin hemen yanında, 1583 tarihli Kılıç Ali Paşa Hamamı var.


(2005 yılında 1 dolar 1.30 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 2 Mart 2005 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön