29 / 03 / 2024

2006 yılında Hol-Bau'dan, Galatasaray'a 260 milyon dolarlık teklif!

2006 yılında Hol-Bau'dan, Galatasaray'a 260 milyon dolarlık teklif!

2006 yılında Galatasaray'ın Riva arsasına Alman inşaat şirketi Hol-Bau talip olmuş. Şirket, arsa üzerine 650 milyon dolar gelir sağlayacak bir villa projesi gerçekleştirip, gelirin yüzde 40'ını kulübe vermeyi teklif etmiş.



2006 yılında Hol-Bau dan, Galatasaray a 260 milyon dolarlık teklif!


Hol-Bau'dan, Galatasaray'a 260 milyon dolarlık teklif


Galatasaray'ın Riva arsasına Alman Hol-Bau şirketi 100 milyon doları peşin olmak üzere 260 milyon dolar teklif etti. Şirket, anlaşma sağlanırsa projeyi 24 ayda tamamlayarak spor kulübünün parasını ödeyecek


    Galatasaray'ın gelir umudu Riva arsasına Almanya kökenli inşaat şirketi Hol-Bau talip oldu. Alman şirket, arsa üzerine 650 milyon dolar gelir sağlayacak bir villa projesi gerçekleştirip, gelirin yüzde 40'ını (260 milyon dolar) Galatasaray'a vermeyi teklif etti. Konu ile ilgili ilk görüşmeler yapıldı. Alman şirket proje hazırladıktan sonra yeniden masaya oturulacak.

    Emlak piyasasının gözde projelerinden ve borç sorunu yaşayan Galatasaray Spor Kulübü'nun gelir umudu Riva arsası için Alman inşaat şirketinden teklif geldi. Hol-Bau şirketinin Türk Finans Direktörü Yıldırım Hesse, Milliyet'e, görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Teklifimiz ile görüşmeler bu hafta içerisinde Galatasaray ile yapıldı. Şimdi Almanya'ya dönüyoruz. Projeleri hazırladıktan sonra tekrar Türkiye'ye döneceğiz, detayları konuşacağız'' dedi.


100 milyon doları peşin


    Hesse'nin verdiği bilgiye göre Alman şirket, Galatasaray'a Riva'daki arazisinde konut projesi gerçekleştirme karşılığında 75 milyon dolar (anlaşma şartlarına göre 100 milyon dolara kadar) peşin ödeyecek. Şirketin teklifine göre projeyi gerçekleştirecek ortak şirketten Galatasaray'a yüzde 40 hisse verilecek. Kulüp, bu hisse karşılığında gelir payı alacak. 

    Yıldırım Hesse, bu konuda şunları söyledi:

    ''Kurulacak şirket projeyi hazırlayacak. İmar ve inşaat izinlerini alacak. İnşaatı bizim önderliğimizde Alman inşaat şirketleri yapacak. Alman teknolojisi kullanacak. Bu bizim için olmazsa olmaz şart. Anlaşma sağlanır ardından yasal süreç tamamlanırsa 2007'nin ilk yarısında inşaata başlayabiliriz. 

    Toplam inşaat alanı 250 bin metrekare. Maliyeti 150 milyon dolara ulaşır. Hava koşulları uygun olursa proje en geç 24 ay içerisinde biter.


650 milyon dolar gelir


    Arsa payı da dahil edildiğinde, inşaatın tamamını bitirmek için 250 milyon dolar finansmana ihtiyaç var. Konutların metrekaresini 2 bin 500 dolara satacağız. Tahminimiz projenin tamamının satışından 650 milyon dolar civarında ciro elde edilecek. Bu cirodan Galatasaray'ın payına yüzde 40 hissesinin karşılığı 260 milyon dolar düşecek.''


'GS ile ortaklık daha iyi'


    Yıldırım Hesse, arsayı satın alabilecek güçte olduklarını ancak, GS ile ortaklığın kendileri için davada avantajlı olduğunu belirtti. Hesse, şöyle dedi:

    ''İlk peşinatı ödedikten sonra son konutu satana kadar kulübe ödeme yapmayacağız. Konutların tamamını sattıktan sonra kulübün geriye kalan 170 milyon dolarını ödeyeceğiz. Yaptığımız araştırmalar ve ekspertiz çalışmasına göre arazinin bugünkü değeri 152 milyon dolar. Biz bu parayı peşin olarak verecek güçteyiz. Aslında bu finansal açıdan daha doğru. Fakat biz Galatasaray'ı iş ortağı yapmak istiyoruz. Böylece Türkiye'de daha çok kabul göreceğimiz düşüncesindeyiz.'' 

    Hol-Bau Grubu'nun birisi Marmaris'te diğeri de Ankara'da olmak üzere iki konut projesinin bulunduğunu da kaydeden Yıldırım Hesse ''Türkiye'ye çok daha büyük yatırımlara hazırlanıyoruz. Bunlar bizim için referans projeler olacak. Özellikle konut ve turizm alanında yoğunlaşacağız.  Ankara  Sincan'da 270 konutluk proje gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.


(2006 yılında 1 dolar 1.47 liraya, Reşat Altın ise 233 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 10 Eylül 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön