19 / 04 / 2024

2006 yılında Marmaray deprem etkisi yaratmış!

2006 yılında Marmaray deprem etkisi yaratmış!

2006 yılında Halkalı'dan Gebze'ye uzanacak olan raylı sistem projesi Marmaray kapsamında, Üsküdar Selmanağa Mahallesi'nde gerçekleştirilen Makas Tüneli çalışmaları iki apartmanı çökme tehlikesiyle karşı karşıya getirmiş.



2006 yılında Marmaray deprem etkisi yaratmış!


Marmaray deprem etkisi yarattı!


Marmaray Projesi'nin Üsküdar Selmanağa Mahallesi'nde yürütülen makas tüneli çalışması, iki apartmanda çökme riski, bir lisede ise ağır hasara yol açtı. 100'ü aşkın kişi evinden tahliye edildi


GÖKHAN KARAKAŞ,

M. AKİF ERDEM İstanbul


    İstanbul'da Halkalı'dan Gebze'ye uzanacak olan raylı sistem projesi  Marmaray  kapsamında, Üsküdar Selmanağa Mahallesi'nde gerçekleştirilen Makas Tüneli çalışmaları iki apartmanı çökme tehlikesiyle karşı karşıya getirince, bölge sakinleri paniğe kapıldı. İki apartmanda oturan 100'ü aşkın kişi önceki akşam apar topar binalardan tahliye edildi.

    Üsküdar Kaymakamı Saim Saffet Karahisarlı, tüpgeçit kazıları nedeniyle bölgede firma yetkilileri tarafından sürekli ölçümlerin yapıldığını söyledi. Karahisarlı, ''Çökme tehlikesi yok, ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Aynı tehlike Üsküdar Ticaret Lisesi için de mevcut'' dedi.  


Lise yurdunda sabahladılar


    Üsküdar Ticaret Meslek Lisesi'nin yanında tünel çalışması yapan Japon TAISEI Firması yetkilileri, önceki gün Üsküdar Kaymakamlığı'na müracaat ederek iki binanın göçme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek tahliye edilmesini istedi. Raporları inceleyen Karahisarlı, iki binanın derhal boşaltılması talimatını verdi. 

    Serdar Apartmanı ile Orkide Apartmanı'na polis nezaretinde giden Üsküdar Belediyesi ekipleri, apartman sakinlerinin saat 24.00'e kadar evlerini terk etmesini istedi. 44 daireden toplam 114 kişi, değerli eşyalarını alarak evlerini boşalttı. Evlerinden çıkarılanların büyük bölümü geceyi kaymakamlık tarafından tahsis edilen Validebağ Sağlık Meslek Lisesi Yurdu'nda geçirdi.

    Apartman sakinlerinin can güvenliği nedeniyle ön tedbir olarak bu kararı almak zorunda kaldıklarını da kaydeden Karahisarlı, ''14 aileden 35 kişiyi, Validebağ Sağlık Meslek Lisesi Yurdu'na yerleştirdik. Şu an vatandaşlarımızın tüm sağlık ve gıda ihtiyaçları karşılanıyor. Konu, vatandaşlarımızın gördüğü zararın tazmini için elbette ki hukuka intikâl edecektir'' dedi.


'Başka alanlarda da olabilir'


    Tüpgeçit kazıları nedeniyle başka alanlarda da bu gibi tehlikelerin olabileceğine ve firma yetkilileri tarafından sürekli ölçüm yapıldığına dikkat çeken Karahisarlı, ''Aynı tehlike Üsküdar Ticaret Lisesi için de mevcut. Eğitim sezonu açılıncaya kadar firma tarafından gerekli çalışma yapılmazsa, eğitim yapılmasına müsaade edilmeyecek'' dedi.Apartman sakinleri sorunu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Bekir Akdağ, ''Apartmanımızda çatlaklar uzun süredir vardı. Gerekli yerlere müracaat ettik. Ancak önceki akşam kapımıza gelerek bir an önce evimizden çıkmamızı istediler. Böyle bir tehlike varsa neden daha önceden haber vermediler'' dedi. 

    Tuğba Kara ve kızı Meliha Kara daha önceden de belediye görevlilerinin gelerek apartmanı boşalttırdığını belirterek, ''Gazeteciler gelince içeri girmemize izin verdiler. Apartmandaki çatlaklarla ilgili olarak bilirkişi incelemesi yapılmasını istedik, ancak gelen olmadı. Önceki gün akşam saatlerinde yine, apar topar evimizden çıkmamızı, aksi takdirde polis zoruyla çıkartılacağımızı söylediler, biz de çıktık'' dediler. 


'Onarıma imkan yok'


Ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Japon TAISEI firması yetkilileri, ''Halkın sağlığı için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Kimse mağdur edilmeyecek'' dedi. Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır da belediye görevlilerinin Ünalan Mahallesi'nde Simge Konutları'nın bulunduğunu, apartman kat malikleriyle görüşmelerinin sürdüğünü, isteyen olursa barınma sorunlarını çözene kadar burada kalabileceklerini bildirdi. Çakır, ''O iki apartmanı onarımla kuvvetlendirilmeye imkan yok'' dedi.


Milliyet 28 Haziran 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön