25 / 04 / 2024

2007 yılında Karayolları arazisi için kıran kırana yarış!

2007 yılında Karayolları arazisi için kıran kırana yarış!

2007 yılında Özelleştirme İdaresi'nce satışa çıkartılan 96 bin 505 metrekarelik Karayolları arazisi için kıran kırana yarış başlamış. 10 grubun teklif verdiği araziyi alan grup, 226 bin metrekarelik inşaat yapabilecekmiş.



2007 yılında Karayolları arazisi için kıran kırana yarış!


Karayolları arazisi için kıran kırana yarış başladı


Karayolları'nın Zincirlikuyu'daki arsası için açılan ihaleye yerli ve yabancı toplam 10 grup teklif verdi. Araziye talip olanlar arasında Sama Dubai, Emaar, Ofer, Morgan Stanley ve Osmanlı gibi yabancı gruplar da yer aldı


     İstanbul'un en değerli arazisi olarak nitelenen Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisine 10 teklif geldi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca (ÖİB) satışa çıkartılan araziye teklif verme süresi dün saat 16.00'da doldu. İdare'den yapılan açıklamaya göre 96 bin 505 metrekarelik arazi için 10 grup teklif verdi.

     ÖİB, teklifleri teknik olarak değerlendirdikten sonra yatırımcıları yüz yüze görüşmeye davet edecek. Yüzyüze görüşmenin ardından önümüzdeki hafta içinde açık artırma yapılarak ihale sonuçlandırılacak. 


En fazla 28 kat yapılabilir


     Karayolları arazisi, konut, ticari alan veya turizm alanı olarak değerlendirilebilecek. Arazide inşaat izni verilen yaklaşık 81 bin metrekarelik net alan üzerinde 226 bin metrekarelik inşaat yapılabilecek. Bina yüksekliği için öngörülen 1.5-2 emsale göre en fazla 28 kat yüksekliğinde bina yapılabilecek.

     İhaleyi kazanan şirket, arazinin bedelini peşin ya da vadeli ödeyebilecek. Vadeli seçenekte 24 aya kadar taksit imkanı olacak. Bu durumda satış bedelinin yarısı sözleşme sırasında alınacak, yüzde 25'i bir yıl içinde, geriye kalan tutar da ikinci yıl ödenecek. Vadeli seçeneğe yıllık yüzde 10 basit faiz uygulanacak.

     İhaleye bazı firmalar tek başına teklif verirken bazı talipler de ortak girişim grubu (OGG) şeklinde teklif sundu. Araziye talip olan yerli ve yabancı gruplar şöyle:

     ZORLU GAYRİMENKUL: Tekstil ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Zorlu Holding'in iştiraki olan şirket, bir süre önce Levent'teki Deva Holding arsasını satın almıştı.

     EMAAR GAYRİMENKUL: Başbakan Erdoğan'ın 'yakın dostum' diye tanımladığı Cihan Kamer'le Büyükçekmece'de villa inşa eden Emaar, Dubai'de dünyanın en yüksek binası olması beklenen 1000 metre yüksekliğindeki Burj Dubai'nin yapımını sürdürüyor.

     ASTAY GAYRİMENKUL: Sultanahmet'teki Four Seasons Hotel ve Beşiktaş'taki Atik Ali Paşa Yalısı'nın sahibi.

     AKFEN-OSMANLI OGG: Türkiye'deki birçok havaalanının işletmecisi olan TAV'ın ortaklarından Akfen, Levent'te Sağlam Gayrimenkul'le birlikte Levent Loft adlı konut projesini hayata geçiriyor. İngiliz sermayeli Osmanlı Fon ise Riva'da 1 milyon metrekare arsa alarak Türkiye'de ilk gayrimenkul alımını gerçekleştirmişti.

     SAMA DUBAİ: Dubai Şeyhi Maktum'un gayrimenkul şirketi, daha önce Levent'teki İETT arsasına talip olmuş, buraya 300 metrelik Dubai Towers - İstanbul adlı gökdelenlen dikeceğini ve İstanbul'a 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapacağını açıklamıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Dubai Towers projesi dondurulmuştu.

     TORAY-EREN TALU OGG: Torunlar Grubu'nun şirketi olan Toray Gayrimenkul, Levent'te İETT arazisinin yanında Sapphire adlı bir gökdelen inşa ediyor. Mimar Eren Talu, minimalist tarzda tasarladığı Su Otel ve Adam&Eve oteli gibi yapılarla tanınıyor.

     NUROL-FİBA OGG: İnşaat, turizm ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren Nurol grubu, Bahçeşehir'i inşa eden şirketlerden biri olarak tanınıyor. Nurol'un portföyünde İstanbul'da Nurol Plaza ve Zekeriyaköy Evleri, Ankara'da Nurol Residence ve Bodrum'da Oasis alışveriş merkezi var. Finansbank'ın sahibi olan Fiba Grubu ise ağırlıklı olarak finans, perakende ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Grup bir süre önce Swissotel'i satın almıştı.

     LİMAK-MSREF OGG: İnşaat, turizm, enerji ve çimento sektörlerinde faaliyet gösteren Limak, bir süre önce Tekel'i satın alan ortak girişim grubunda yer aldı. MSREF ise dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan Morgan Stanley'e ait bir fon. 

     TAŞYAPI: Son yıllarda birçok arsa ihalesine girerek adını duyuran Taşyapı, halen Maslak'ta Mashattan adlı konut projesinin inşaatına devam ediyor.

     GLOBAL-BOĞAZİÇİ OGG: Mehmet Kutman ve İsrailli işadamı Sami Ofer'in ortaklığındaki grup daha önce Galataport ihalesini kazanmış ancak ihale iptal edilmişti. Kutman ve Ofer, Zeytinburnu'ndaki yat limanı ihalesine de teklif sunmuştu.


(2007 yılında 1 dolar 1.45 liraya, Reşat Altın ise 244 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 1 Mart 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön