26 / 04 / 2024

2007 yılında metro hattı için Ceneviz Surları taşınacak!

2007 yılında metro hattı için Ceneviz Surları taşınacak!

2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı - Taksim Metrosu'nu Haliç'ten geçirebilmek için Galata bölgesindeki 700 yıllık Ceneviz Surları'nın bir kısmını keserek başka bir yere taşıyacakmış.



2007 yılında metro hattı için Ceneviz Surları taşınacak!


Metro için Ceneviz surları taşınacak


Yenikapı-Taksim metrosunun geçeceği güzergahta yer alan ve tünel kazısının önündeki en büyük engel olduğu belirtilen Ceneviz surları sorunu aşıldı. Tarihi duvarın bir bölümü kesilerek taşınacak


Mehmet Demirkaya


     İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metroyu Haliç'ten geçirebilmek için Galata bölgesindeki 700 yıllık Ceneviz surlarını başka yere taşıyacak.

     Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, tarihi surların taşınmasıyla ilgili teklife olumlu yaklaştı ve belediyeden bu konuda proje hazırlamasını istedi. Kurul, taşımayla ilgili projeyi gördükten sonra kesin kararını verecek.

     İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ceneviz surlarının bir bölümünün taşınmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:


Topbaş: Sıkıntı bitti


    ''Galata kara surlarının, metronun bir hattına tekabül eden bölümünde sorun vardı. Metro için ciddi bir problemdi. Tünel kazıları, metronun istikameti ve meyili değişemeyeceği için ancak duvarın taşınmasıyla mesele halledilebilecekti. Bununla ilgili önerimizi İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunduk. 

    Kurul, sur duvarının taşınabileceğini karar verdi. Bununla ilgili bir proje hazırlanacak ve kurula sunulacak. Böylece, bir sıkıntı olarak gördüğümüz bu süreç sona erdi.''

    Belediye yetkilileri, metro hattını çapraz olarak kesen surların 35-40 metrelik bir bölümünün kesilip taşınacağını söyledi. 

    Teknik ayrıntıların hazırlanacak projeyle daha iyi tespit edileceğini belirten yetkililer, ''Duvarın nasıl kesileceği, nereye taşınacağı projeyle belirlenecek. Metronun tünel kazısı tamamlandıktan sonra duvar metro tünelinin üzerine yeniden inşa edilebilir'' dedi.


700 yıllık tarih


    Şişhane'den Tophane'ye kadar, Galata bölgesini çevreleyen 12 kapılı Ceneviz surlarının uzunluğu 2.8 kilometreydi. Galata Kulesi de surların önemli bir parçasıydı. 1864'te Galata'nın surlarının büyük kısmı imar faaliyetleri sırasında yıkılırken, bir tek Yanıkkapı ayakta kaldı. Kapının üzerinde Aziz George'un haçlı arması bulunuyor. 

    Prof. Semavi Eyice, Galata surlarından üzerinde armasıyla tek Yanıkkapı'nın kaldığnı belirterek, ''Bizans devrinde Galata'nın etrafı her ortaçağ şehri gibi surla çevrilmiş. Fakat Cenovalılar 14. yüzyıldan itibaren buraya hakim olmaya başladıklarında bu sur duvarlarını büyütmüşler, genişletmişler. Yanıkkapı o duvarlardan biridir. Son ayakta duran kapıdır o. Hiçbiri kalmadı ortada'' dedi.


Milliyet 13 Ocak 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön