25 / 04 / 2024

2007 yılında TMSF, Aslanlı Köşk'ü satışa çıkardı!

2007 yılında TMSF, Aslanlı Köşk'ü satışa çıkardı!

2007 yılında TMSF, Halis Toprak'ın sahibi olduğu İstinye'deki Aslanlı Köşk'ü satışa çıkarmış. TMSF, toplam 10 bin 200 metrekare arazi üzerine kurulu köşkün muhammen değerini 19 milyon 230 bin lira olarak belirlemiş.



2007 yılında TMSF, Aslanlı Köşk ü satışa çıkardı!


TMSF, Toprak'ın 'Aslanlı Köşk'ünü satışa çıkardı


Halis Toprak'ın 'Aslanlı Köşk'ü, TMSF tarafından 19.2 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Toprak, 10 bin metrekare alanlı köşkü ev olarak kullanıyor


    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Halis Toprak'ın ikametgah olarak kullandığı İstanbul Sarıyer İstinye'deki Aslanlı Köşk'ünü satışa çıkardı. Toprak'ın Aslanlı Köşk'ünün Rus milyarder Roman Abromoviç'e satılacağı geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Abromoviç'in Toprak'ın Londra'daki malikanesini 93 milyon dolara almasından sonra Aslanlı Köşk'ü de alacağı konuşulurken, Halis Toprak'ın İstanbul Boğazı'na nazır köşk için 150 milyon dolar istediği belirtiliyordu. TMSF'nin önceki gün gazetelerde yayımlanan satış ilanına göre ise Aslanlı Köşk'ün muhammen değeri 19 milyon 230 bin YTL olarak belirlendi. İlanda ilk satış ihalesinin 23 Mayıs günü saat 14.00'da TMSF Merkez Binası'nda yapılacağı kaydedildi.


MİSAFİRHANE BAKIMSIZ 


    Toplam altı yapıdan oluşan Aslanlı Köşk, esasında İstinye 1060 ada, 55 pafta üzerinde 4 ve 218 nolu olmak üzere iki ayrı parsel üzerinde kurulu bulunuyor. Ancak imar durumu gereği, parseller bir bütün olarak satışa çıkarılacak. Bahçesiyle birlikte yaklaşık 10 bin 200 metrakare arsa alanı üzerinde bulunan Aslanlı Köşk'ün 8 bin 721 metrakere arsa alanlı 218 nolu parseldeki ana binası olan köşk, bin 173 metrekare kullanım alanına sahip. Bodrum, zemin ve birinci katlı olan köşkün, giriş katında oturma, yemek odaları ile mutfağın yanı sıra mescit de bulunuyor. Ana girişin bahçeden sağlandığı köşkün bodrum katında ise çamaşırhanenin yanı sıra Türk hamamı, sauna ve kapalı havuzdan oluşuyor. Birinci katta ise yemek, oturma odaları ile bir adet de şömine odası olduğu ilan da kaydedilirken, iki adet de yatak odası yer alıyor. İlanda şömine odasının tavanının kubbe şeklinde olduğu ve tavanın dekoratif şekilde tablo olarak resmedildiği anlatıldı. 

    Yine 218 nolu parsel üzerindeki misafirhane de köşk gibi bodrum, zemin ve birinci kattan oluşuyor. 250 metrekare kullanım alanlı misafirhanenin birinci katında İstanbul Boğazı manzaralı üç balkon yer alıyor. TMSF'nin ilanında kullanılmaması nedeniyle misafirhanenin bakımsız durumda bulunduğuna dikkat çekildi. 218 nolu parselin üzerinde bir adet de zemin ve birinci kattan oluşan depo olarak kullanılan yapı bulunuyor. Eski eser vasfında 93 metrekare kullanım alanlı deponun da misafirhane gibi bakımsız olduğu ilanda yazılırken, aynı parselde üç araçlık otopark bulunduğu da belirtildi.


''150 milyon $'dan fazla eder'' diyordu


    TOPRAKBANK'a el konulmasının ardından TMSF ve bankalara toplam 500 milyon dolar borcu olan Halis Toprak, Aslanlı Köşk için gazetelere verdiği ilanlar yoluyla ''150 milyon dolardan fazla eder'' demişti. Abramiç'ten köşk için 150 milyon dolar istediği yolunda çıkan haberlere ilan vererek yanıt veren Toprak, ''Rakam yanlış. Köşk Boğaz'a nazır 105 metre cepheli. Böyle kıymetli bir yerin 150 milyon dolara verilmesi mümkün değildir'' dedi. TMSF ilanında da köşkün Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde olduğu ve içinde tarihi eser vasfına giren yapılar bulunduğu belirtiliyor. Bu da köşkün arazisine büyük bir inşaat projesi yapılmasını zorlaştırıyor.


2007 yılında TMSF, Aslanlı Köşk ü satışa çıkardı!



(2007 yılında 1 dolar 1.37 liraya, Reşat Altın ise 227 liraya satılıyormuş.)


Sabah 9 Nisan 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön