19 / 04 / 2024

2010-2014 Stratejik Planı ile İstanbul yeniden yapılanıyor!

2010-2014 Stratejik Planı ile İstanbul yeniden yapılanıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin `2010-2014 Stratejik Planı' belli oldu



4 yıllık plana göre Tuzla'da yoğunluk azalacak, Harem Otogarı kalkacak, teknopark ve bilim parkları kurulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin `2010-2014 Stratejik Planı' şehri yeniden yapılandırıyor. Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen plana göre; İstanbul nüfusunun 16 milyonda tutulması, sektörel yapının şehire küresel platformda rekabet sağlayacak finans, bilişim ve yönetim sektörlerine dönüştürülmesi amaçlanıyor.

o Bu doğrultuda; 2023'te istihdam yapısı % 70 hizmet, % 25 sanayi ve % 5 tarım olarak öngörülüyor.

o Plan, toplu ulaşımı yaygınlaştırmayı, yeşil alanları geliştirmeyi hedefliyor.

o Planda bugünkü kentsel gelişim merkezlerine ek olarak Avrupa yakasında Bakırköy- Silivri aksı, Anadolu yakasında ise Kartal, Ataşehir, Kozyatağı birinci derece merkezler; Avcılar, Selimpaşa, Çanta, Ümraniye, Maltepe, Pendik, Tuzla, Orhanlı, Şeyhli alt merkezler olarak belirleniyor.

HAREM OTOGARI KALDIRILACAK

o Raylı sisteme ve deniz ulaşımına ağırlık verilecek. Yük taşımacılığı denize kaydırılacak. Kara-deniz-raylı sistem ve havayolu entegre olacak.

o Harem Otogarı da kaldırılacak, Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, Arıcılar, Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy'de `cep otogarlar' yapılacak. Haydarpaşa Limanı'nın dönüşümü öngörülüyor.

o Silivri, Küçükçekmece, Şişli ve Pendik eğitim bilişim ve teknoloji geliştirme, Silivri ve Tuzla ise ileri teknoloji üssü olacak. Silivri'de ayrıca tarımsal üretim teknolojileri geliştirme parkı düşünülüyor.

o Celaliye-Kamiloba ve İkitelli'de ulusal ve uluslararası ölçekte iki büyük sağlık parkı kurulacak.

o Kuzey ormanlarında ve kıyı alanlarında günübirlik ekolojik turizm desteklenecek.

o Silivri-Çanta ile Avcılar'da; üniversite, sanayi ve teknoloji geliştirme alanlarıyla koordineli çalışacak iki yeni fuar ve festival alanı belirlenecek.

o Endemik bitki türleri ve biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu Ömerli Su Havzası'nda ise habitat parkı öneriliyor. o

Marmara'da çok merkezli gelişme

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "2010-2014 Stratejik Planı" ile ilgili olarak sorunları etkili ve verimli bir şekilde çözebilmenin ilk şartının planlama olduğunu belirterek, "Bu plan kapsamındaki çalışmalarımızla İstanbul'un cazibesini, imajını ve prestijini arttırmaya yönelik birçok önemli projeyi geçmişte olduğu gibi gelecekte de hayata geçireceğiz. Marmara Denizi boyunca çok merkezli olarak gelişmesini sağlayacağız" diye konuştu.
Star


Geri Dön