29 / 03 / 2024

2010 yılında 11 GYO halka arz olacak

2010 yılında 11 GYO halka arz olacak

Sermaye Piyasası Kurulu'nun teşvikiyle 10 adet Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) halka arz edilecek



2009'da bıçak gibi kesilen halka arzlar patlamanın eşiğinde. Sermaye Piyasası Kurulu'nun yaptığı son düzenlemelerle Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın (GYO) halka arzı 'teşvik' edildi Bu yıl içinde 10 GYO şirketi halka açılacak. Böylece borsadaki GYO sayısı 24'e ulaşacak. Ancak uzmanlara göre finansal piyasalardaki yatırım koşulları daha iyi olursa bu rakam yıl içinde 28'e kadar çıkabilir.

Küresel krizle duran halka arzlar bu yıl patlama yapmaya hazırlanıyor. Piyasalardaki toparlanma ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) son düzenlemeleriyle 2010'un halka arzlar için uygun dönem olduğu belirtiliyor. En ilginç gelişmelerden biri ise Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarında (GYO) gerçekleşiyor. 31 Aralık'ta SPK'nın yayınladığı bir tebliğ ile GYO'ların halka arzları önündeki bütün engeller kaldırıldı. Bu tebliğe göre GYO'lar için halka arz limiti yüzde 49'dan yüzde 25'e çekilirken, halk arz sürelerini daha fazla ertelemelerinin önüne geçildi. Daha önce GYO'ların kendi hisselerini alabilmesine olanak sağlanmıştı.

YEDİSİ 'AÇILIYORUZ' DEDİ
GYO şirketlerinin bir bölümü ise piyasa koşullarının halen halka arz uygun olmadığını ileri sürse de mecburen halka açılacaklarını belirtiyor. GYO hisselerinin aşırı iskontolu işlem gördüğünü söylen GYO yöneticileri, böyle bir ortamda halka arzdan yeterli fayda sağlayamayacaklarını savunuyor. Buna karşın SPK, GYO şirketlerinin yararlandığı vergi istisnalarını hatırlatarak, bu zararın telafi edileceğine inanıyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda mevcut durumda 14 GYO şirketinin hissesi işlem görüyor. Halka açık olmayan ise 13 GYO şirketi var. Görüşlerine başvurduğumuz 7 GYO şirketi ise bu yıl halka açılacaklarını belirtti. Akfen Ağustos'ta, Emlak ve Torunlar yılın ilk yarısında, Kiler yılsonunda, Martı ve Reysaş Nisan'da, Albayrak GYO ise yıl içerisinde hisselerini halka arz edeceklerini açıkladı. Henüz kesin tarih vermeseler de 2010'da halka arzları zorunlu olan diğer GYO şirketleri ise şunlar: Mesa , Büyükhanlı ve İdealist. TSKB'nin 2011, Servet ve Özak GYO'nun 2012'de halka arzlarını gerçekleştirmeleri gerekiyor.

2010'un ilk yarısında açılacağız
EMLAK GYO'nun kuruluş izni almasından itibaren halka arz için 5 yıllık bir süresi bulunuyor, bu sürenin 2 yılı geride kaldı. Sürenin dolmasını beklemeden, 2010'da muhtemelende ilk yarısında Emlak GYO'yu halka arz etmiş olacağız. Yaklaşık 4 milyar liralık bir portföye sahip olan Emlak GYO, halka açık en büyük GYO olacak.

BAŞLAMA VURUŞUNU REYSAŞ İLE MARTI YAPACAK
Akfen Holding Yön. Kur.Başkanı Hamdi Akın:
Ağustosta yapılacak
2010 ağustos ayına kadar halka arz için süremiz var. Dolayısıyla bu süre içerisinde halka arzı bitirmiş olacağız.

Mesa GYO Başkan Yard. Bülent Bingöl:
Takvim net değil
MESA GYO'nun halka arz süresi 2010 yılı sonunda doluyor. Ancak sermaye artırımı yoluyla bu süreyi uzatmayı planlıyorduk. Henüz halka arzla ilgi bir takvim oluşturmadık.

Torunlar Grubu Başkanı Aziz Torun:
Yılın ikinci yarısında
YURT içinden ve yurt dışından halka arzla ilgili talepler geliyor. Yılın ikinci yarısında Torunlar GYO'yı halka arz etmeyi düşünüyoruz. SPK'nın düzenlemelerde yaptığı değişiklik bizi etkilemiyor.

Kiler Holding Yön. Kur. Başk. Nahit Kiler:
2010 ya da 2011 başı
2008'in ortalarında SPK'dan Kiler GYO'nun kuruluş iznini aldık. Halka arz için yaklaşık 2 yıl süremiz var. Gayrimenkul piyasalarının hareketlenmesiyle birlikte 2010 sonunda ya da 2011 yılı başında Kiler GYO'yu halka açmayı planlıyoruz.

Martı Grup Pazarlama Müd. Füsun Kayan:
Halka arz nisanda
MARTI Gyo olarak 22 mayıs 2010 tarihine kadar süremiz var ancak biz zaten nisan ayı içerisinde halka arzı planlamaktayız.

Reysaş GYO Genel Müd. Durmuş Döven:
Nisan içinde biter
HALKA arz çalışmalarına başladık. Şu anda gayrimenkullerin devirini gerçekleştiriyoruz. Nisan ayı içerisinde halka arz gerçekeleşecek.

Kerim KARAKAYA - Bülent YOLDAŞ 07.01.2010

 


 


Geri Dön