19 / 04 / 2024

2013 İstanbul projeleri!

2013 İstanbul projeleri!

Marmaray’dan Haliç Metro Köprüsü’ne, hızlı trenden metro hatlarına kadar şu anda yapımı devam eden ve 2013’te hizmete sunulacak projeleri araştırdık. İşte kente yeni soluklar getirecek 2013 İstanbul günceleri…



Avrupa ve Anadolu Yakası’nı boğaz altından birleştirecek Marmaray..  Ankara  – İstanbul arasındaki mesafeyi 3 saatte kat ettirecek hızlı tren.. Haliç üzerinde metro hattının geçişini sağlayacak Haliç Metro Köprüsü.. İstanbul trafiğini rahatlatacak metro hatları.. Tüm bu saydıklarımız 2013 yılında faaliyete geçirilecek projeler. Hizmete girmesiyle kentteki kaosu hafifletecek o projeler ise şöyle…


 2013 İstanbul projeleri!


Marmaray ne zaman açılacak? 

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak nitelendirilen Marmaray, 2013’te İstanbulluların hizmetine sunulacak projelerden sadece biri. Günümüzde dünyanın en büyük ulaşım yatırımları arasında Marmaray, Anadolu ve Avrupa Yakası’nı boğaz altından birleştirecek, bir demiryolu hatları projesidir. Proje dahilinde bu hatlar demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlanıyor. Yaklaşık 76 kilometre uzunluğundaki hattın yeraltına giriş yeri ise Kazlıçeşme. Girişten sonra İstanbul Boğazı’nın altından ilerleyen hat Üsküdar’a bağlanıyor ve Söğütlüçeşme’de de yer üstüne çıkıyor. 


Boğazı tüp tünellerle birleştiren Marmaray’ın temeli 2004 yılında atıldı. Şu an hala yapım aşamasında olan proje 29 Ekim 2013’te şehrin hizmetine sunulacak. Boğaz geçişini 2 dakikaya indirecek  Marmaray  ile Halkalı – Gebze arası da 105 dakika olacak. 


Rakamlarla Marmaray 

Marmaray uzunluğu – 76.3 km

Gebze – Ayrılıkçeşme ve Halkalı – Kazlıçeşme hat sayısı – 3 

Ayrılıkçeşme – Kazlıçeşme hat sayısı – 2

Yer üstü istasyon sayısı – 37

Yer altı istasyon sayısı – 3 

Tren / sefer sayısı – 2 ile 10 dakika 

Araç sayısı – 440 


Marmaray’da son durum 

Marmaray’daki çalışmalar tü hızıyla devam ederken, projede gelinen son nokta ise şöyle; Marmaray’ın ana bölümü olan boğaz içinde yer altına yerleştirilen tüplerde çalışmalar devam ediyor. Gebze – Pendik arası banliyö hatlarındaki iyileştirme çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Gebze’den Halkalı’ya kadar olan bölümde de çalışmalar tam gaz yapılıyor. Marmaray tüm çalışmaların ardından 29 Ekim 2013’te kapılarını açmış olacak. 


2013 İstanbul projeleri!


İstanbul - Ankara arası 3 saat oluyor 

İstanbul – Ankara arasında yapımı devam eden hızlı tren projesiyle saatte 250 kilometre hızla İstanbul’dan Ankara’ya gitmek hayal olmaktan çıkıyor. Yüksek Hızlı Tren hattının İstanbul – Ankara ayağı olan projenin tamalanmasıyla iki şehir arasındaki yolculuk süresi 3 saate kadar düşecek. Hattın Ankara – Eskişehir etabı ise faaliyette. 533 kilometre uzunluğuna sahip olan İstanbul – Ankara hızlı tren hattının faaliyete geçme zamanı ise 2013 yıl sonu. 


Rakamlarla yüksek hızlı tren hattı

Tren hattı uzunluğu – 533 km

Azani hız – 250 km / saat 

Yolculuk süresi – 3 saat 

Etap sayısı – 10 


Tamamlanan etaplarda hat uzunlukları: 

Ankara – Sincan: 24 km

Sincan – Esenkent: 15 km

Esenkent – Eskişehir: 206 km 


Devam eden etaplarda hat uzunlukları:

Eskişehir-İnönü : 30 km

İnönü-Vezirhan : 54 km  

Vezirhan-Köseköy : 104 km  

Köseköy-Gebze : 56 km

Gebze-Haydarpaşa : 44 km


2013 İstanbul projeleri!


Haliç Metro Köprüsü 2013’e hazır 

2013’de İstanbul’a kazandırılacak projelerden bir diğeri de Haliç Metro Köprüsü. Haliç üzerinde yapımı devam eden ve metro hattının geçişini sağlamak için yapılan köprü bu yıl içinde hizmete açılacak. 936 metre uzunluğa sahip köprünün genişliği ise 12.6 metre. Yüksekliği ise 65 metre olan Haliç Metro Köprüsü’nün yapımına da 2009’da başlanmıştı. 


Köprünün inşaatı tamamlandığında, Hacıosman’dan metroya binenler kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacaklar ve bu noktada Marmaray bağlantısıyla, Kadıköy – Kartal, Bakırköy – Atatürk Havalimanı veya Bağcılar – Olimpiyatköyü – Başakşehir’e ulaşabilecekler. 


2013 İstanbul projeleri!


Otogar – Başakşehir metro hattında sona yaklaşıldı 

2013 İstanbul günceleri arasında Otogar – Başakşehir metro hattının açılışı da var. 21.6 kilometre uzunluğa sahip metro, toplamda 16 istasyondan oluşuyor. Saatte 105 bin yolcu taşıyacak olan metro hattı, İstanbul trafiğine de rahat nefes aldıracak projelerden biri. 


Hattın ilk etabı 5.8 kilometre uzunluğunda hafif metro olarak inşa edildi ve Esenler - Menderes Mahallesi-Çinçin-Bağcılar-Kirazlı 1 olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Kirazlı-1 İstasyonu'ndan başlayan 15.8 kilometrelik ikici etap ise metro sistemi olarak yapılıyor ve Mahmutbey, İSTOÇ, İkitelli, İMES Sanayi Sitesi'ne ulaşıyor. Buradan itibaren 2 ayrı yol izleyecek olan metro hattının birincisi Başakşehir Konutları'na, diğeri de Olimpiyat Stadı'na uzanacak. Çift tüp olarak inşa edilen metro ve hafif metro hattında toplam 16 istasyon bulunacak. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön