29 / 03 / 2024

2013 tapu harcı detayları!

2013 tapu harcı detayları!

Tapu harcı, gayrimenkul alım-satım işlemi sırasında devlet tarafından isteniyor. Peki tapu harcı nasıl hesaplanıyor, tapu harcını kim ödüyor merak ediyorsanız, haberimizi inceleyebilirsiniz. 2013 tapu harcı detayları...



2013 tapu harcı detayları!

Tapu harcı, tapu müdürlüklerinde yapılan alım-satım işlemlerinde verilen hizmet için talep ediliyor. Söz konusu 2013 tapu harcı detayları başlığı altında tapu harcı ile ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.


2013 tapu harcını kim öder?

Tapu harcı hem satıcıdan hem de alıcıdan talep ediliyor. Her iki tarafın da bu harcı ödemesi durumunda işlem gerçekleşebiliyor.


2013 tapu harcı hesaplama..

Tapu harcı ile ilgili oranlar, her yıl mevzuatta yenileniyor. 2013 tapu harçları için ise binde 20 oranı belirlendi. Bu durumda 2013 yılı içerisinde alım-satım yapılan gayrimenkulün satış değeri üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması isteniyor.


2013 tapu harcı oranına göre örnek tapu harçları..

* 500 bin TL'lik gayrimenkul için 10 bin TL,

* 400 bin TL'lik gayrimenkul için 8 bin TL,

* 300 bin TL'lik gayrimenkul için 6 bin TL,

* 200 bin TL'lik gayrimenkul için 4 bin TL,

* 100 bin TL'lik gayrimenkul için ise 2 bin TL tapu harcı ödenir.


Tapu harcı cezası..

Satışı gerçekleşen gayrimenkulün gerçek satış değerinin altında gösterilmesi sonucu, tapu harcı da eksik yatırılmış oluyor. Ancak bu durum Maliye tarafından tespit edilebiliyor. Böyle bir durumun tespiti ile ilgili kişilere üç katı tapu harcı cezası uygulanıyor.


Tapu harcı pişmanlık dilekçesi..

Tapu harcınızın eksik yatırılması durumlarında cezalı duruma düşmek istemiyorsanız, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirebilirsiniz.


Tapu harcı uzlaşma..

Tapu harcının eksik ödenmesi durumlarında ilgili kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesi, kişiyi yüklü faizden ödemekten kurtarabiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön