25 / 04 / 2024

2013 Uluslararası Mimarlık Bienali Antalya'da başladı!

2013 Uluslararası Mimarlık Bienali Antalya'da başladı!

7 Ekim'e kadar devam edecek olan Uluslararası Mimarlık Bienali Mimarlık Odası tarafından düzenleniyor. Bienal'in açılış konuşmalarını Antalya Vali yardımcısı Recep Yüksel ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın yaptı..



Khan Oteli'nde gerçekleştirilen ve şablon kentler oluşturmayan kentsel dönüşüm çalışmalarını içeren bienalinin açılış konuşmasında Suriye konusu gündem oluşturdu. Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, bienalde yaptığı konuşmada, Antalya'da yılda 200 civarında ulusal ve uluslararası kongre yapıldığını, bu kongrelerin kalıcı katkıları bulunduğunu belirterek, kongrelerin sayısının artmasını istediklerini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da mimarlık mesleğinde felsefenin, kültürün, etik değerlerin, yaratıcılığın ön planda olduğunu kaydetti. Mimarların her dönem şablona karşı olduklarını dile getiren Akaydın, mimarlara daha yaratıcı ve daha az şablonlu bir gelecek diledi. Meslek odalarıyla ilgili düzenlemelerin de yapıldığı Torba Yasası'na değinen Akaydın, dikdatör eğilimi olan ülkelerde önce basının susturulmaya çalışıldığını, ardından sivil toplumlara karşı baskılar uygulandığım savundu. Suriye ile yaşanan krizi değerlendiren Akaydın, Suriye ile yapılacak savaşın en fazla Antalya ve Türkiye'ye zarar vereceğini ifade etti. Savaşın en büyük kışkırtıcılığını Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığım iddia eden Akaydın, bu konuda büyük bir endişe duyduğunu söyledi. 


Türkiye'nin bir maceraya atılmamasını temenni eden Akaydın, aksi takdirde bunun bedelinin çok ağır olacağını savundu. Türkiye'nin sınır komşusuyla savaşa sürüklenmesinin iyi sonuçlar doğurmayacağını kaydeden Akaydın, "Hiç kimse 'İnsan hakları nedeniyle Suriye'ye müdahale ediyorum' tümlecinin arkasına sığınmasın. 

İnsan hakları Türkiye'de yeterince var mı? O zaman Gezi Parkında gençlerimiz öldü. İnsan hakları için mücadele edecekseniz o zaman her ülke ile çatışmaya girin, bunlar toplumu kandırma söylemleridir" dedi. TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri Necip Mutlu da Kuzey Afrika'dan başlayan ve Suriye'ye kadar uzanan bölgede kaos ortamı yaşandığını belirtti. 


Bölgede barış ve kardeşliğin en kısa zamanda sağlanmasını temenni eden Mutlu, "Savaşlar hiçbir şekilde çözüm olmayacaktır. Bu doğrultuda kamuoyunun barıştan yana duyarlılığım geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. 


Torba Yasası ile meslek odalarının yetki alanlarının kısıtlandığım, sindirmeye çalışıldığım öne süren Mutlu, Mimarlar Odası olarak toplumu uyarı görevim yürütmeye devam edeceklerini bildirdi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında şablondan kaçınılması gerektiğine değinen Mutlu, çağdaş ülkelerde mutlaka mimari politikalar olduğunu ve yerel yöneticilerin topluma mimari politikalarıyla ilgili taahhütler sunduğunu anlattı. 


Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın da sağlıklı kentlerin oluşması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. AA




Antalya Hilal


Geri Dön