25 / 04 / 2024

2013'ün ikinci çeyreğinde 295 bin 10 konut satış sonucu el değiştirdi!

2013'ün ikinci çeyreğinde 295 bin 10 konut satış sonucu el değiştirdi!

TÜİK verilerine göre gayrimenkul satışlarında İstanbul 62 bin 119 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 21,1) sahip oldu. Aynı çeyrekte, en az satış ise 14 gayrimenkul ile Hakkâri'de gerçekleşti



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayrimenkul satışlarında İstanbul 62 bin 119 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 21,1) sahip oldu. İstanbul'u 36 bin 217 gayrimenkul satışı (yüzde 12,3) ile Ankara, 19 bin 177 gayrimenkul satışı (yüzde 6,5) ile  İzmir  izledi. Aynı çeyrekte, en az satış ise 14 gayrimenkul ile Hakkâri'de gerçekleşti. 


Satışın en düşük olduğu diğer iller ve satış sayıları sırasıyla 45 konut ile Ardahan ve 62 konut ile Bayburt oldu. Söz konusu dönemde Türkiye'de ipotekli satışlar 129 bin 818 oldu. Ülke genelinde toplam satışlar ı içinde ipotekli satışın payı ise yüzde 44 olarak gerçekleşti. En yüksek ipotekli satış 30 bin 267 konut ile İstanbul'da görüldü. 


Kamu binalarının envanteri çıkarılacak 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depreme karşı güçlendirme ihtiyacını tespit etmek üzere kamu binalarının envanterini çıkaracak. Bu çerçevede toplam 26 bin kamu binasının durumunun ortaya çıkarılması planlanıyor. 


Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de binaların 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'te belirlenen ilke ve standartlara uygun inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Birçok yapının ekonomik ömrünü doldurduğuna da dikkat çekildi. 


Depreme hazır değiliz 

Yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuşağında bulunan ve nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye'de 18 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67'si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60'ı 20 yaş üzeri konutlardan oluşuyor. Ayrıca konutların yüzde 45'i oturulamaz durumda, 6.5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Türkiye'deki her 100 kişiden 70'i depreme hazırlıksız. 


Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe, "Türkiye'de konut alan kişilerin yaklaşık yüzde 80'i ev satın alırken veya kiralarken binanın deprem güvenliğini araştırmıyor. Konut satın alırken projenin ve dairenin özellikleri, dış görünüşü ve sosyal donatılarından önce depreme karşı dayanıklı olup olmadığı sorgulanmalı" diye konuştu. Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, "Yapı güvenliğini sağlamak yapıların üretim sürecinde doğru bir mühendislik hizmetiyle başlar. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli olmasının en önemli teminatıdır" dedi. 

Cumhuriyet


Geri Dön