18 / 04 / 2024

2014 Haziran ÜFE kira artışı!

2014 Haziran ÜFE kira artışı!

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeli hesaplamalarında ÜFE oranlarının kullanılması gerekiyor. Peki, 2014 Haziran ÜFE kira artışı hesaplamaları nasıl yapılır? İşte 2014 Haziran ÜFE kira artış oranları..



2014 Haziran ÜFE kira artışı!

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bir anlaşma yapılmaması halinde, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Yukarıda da görüldüğü üzere kira bedelinde yapılacak artışlar, Borçlar Kanunu gereğince ÜFE oranlarından yüksek bir oranda hesaplanamıyor. 


Kanunda hangi ÜFE oranının hesaplamaya dahil edilmesi gerektiğine ilişkin bir açıklama yapılmamış olmasına karşın, TÜİK tarafından hazırlanan rehberde bu konuya yer verildi.


Yapılan ilk resmi açıklamaya göre ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Haziran 2014 üfe kira oranları, dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. TÜİK tarafından yayımlanan bültende üfe oranları şu şekilde tespit edildi:


Haziran 2014 ÜFE kira oranları:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


2014 Haziran ÜFE kira artışı hesaplama:

2014 Haziran ayı kira artış oranı yüzde 11,28 olup, en fazla bu oranda kira zammı yapılması gerekiyor. 


Örnek:

Mevcut kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu farz edelim. Bu durumda yeni kira yılında zamlı kira bedeliniz en fazla 1.112 TL olacak.


Kira artışı nasıl yapılır?



Geri Dön