26 / 04 / 2024

2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak?

2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak?

Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zamda ÜFE oranlarının baz alınması gerekiyor. Peki, 2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak? İşte 2014 Haziran enflasyon oranları...



2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak?

Kira zam hesaplama formülü ile ilgili esaslara Borçlar Kanununda yer veriliyor. Kanun gereğince ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zamda ÜFE oranlarının baz alınması gerekiyor.


2012'de yürürlüğe giren kanunun 344. maddesi, "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." diyor.


Ancak kanunda hangi ÜFE oranının baz alınması gerektiği açıklanmazken, bu konuda TÜİK resmi bir açıklamada bulunuyor.


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplaması nda ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması öngörülüyor.


Enflasyon rakamları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor olup; 2014 Haziran ayına ait veriler şu şekilde tespit ediliyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü


"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi." Buna göre 2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak?


Kira zam hesabı nasıl yapılır?

Kira artış hesaplaması, dönemin ÜFE oranının mevcut kira bedeli üzerinden hesaplanması ile yapılıyor. 2014 Haziran ayı kira artış oranı yüzde 11,28 olup, en fazla bu oranda kira zammı yapılması gerekiyor.


Kira artış oranı ne olmalı?



Geri Dön