29 / 03 / 2024

2014 kira artış oranı nedir?

2014 kira artış oranı nedir?

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu madde 344 gereğince; mesken kiralamalarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlar kullanılıyor. Peki, 2014 kira artış oranı nedir? İşte yanıtı..



2014 kira artış oranı nedir?

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu madde 344 gereğince; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu esaslar, mesken kiralamalarında uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında ÜFE oranları sınırlaması bulunmuyor. Kanun kapsamında yapılan değişikliklere göre işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Mesken kiralamalarında kira artışı nasıl yapılır? 2014 kira artış oranı nedir?


Kira artış oranı olan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.2014 kira artış oranı hesaplama örneği aşağıda yer alıyor:


2014 Ağustos ayı ÜFE oranları

"Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi."


Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Ağustoa ayında kira artışı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan 9,88 kullanıldı.



ÜFE'ye göre kira artışı ertelendi mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön