19 / 04 / 2024

2014 tapu harcı nasıl hesaplanır?

2014 tapu harcı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal alım satım işlemlerinde tapu dairesinde verilen hizmet karşılında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. 2014 tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte 2014 yılı tapu harcı oranları...



2014 tapu harcı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal alım satım işlemlerinde tapu dairesinde verilen hizmet karşılında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı için ödenecek tutar, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu harcı oranları, her sene Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yayımlanıyor. Açıklanan harç bilgilerine göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tapu için harç nasıl hesaplanır?

Yukarıda da belirtiğimiz gibi, tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.


Ancak uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. Tapu alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Diğer örnekler..

-500 bin TL'lik gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL'lik gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL'lik gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL'lik gayrimenkul için 4 bin TL,


Tapuda gerekli belgeler:

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,


2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları


3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,


Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge


4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış 

emlak beyan değerini gösteren belge.


5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Tapu iptal davasında harç!



Geri Dön