23 / 04 / 2024

2014 yılında elde edilen kiraların vergisi ne zaman ödenecek?

2014 yılında elde edilen kiraların vergisi ne zaman ödenecek?

Gelir Vergisi Kanununda gereğince kira gelirleri için vergi ödeniyor. 2013 yılında elde edilen kira gelirlerinin vergisi 2014 yılında ödendi. Peki, 2014 yılında elde edilen kiraların vergisi ne zaman ödenecek?



2014 yılında elde edilen kiraların vergisi ne zaman ödenecek?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelir vergisi, bir önceki sene boyunca elde edilen kira geliri için ödeniyor. Elde edilen gelirin istisna sınırından yüksek olması durumunda beyanname verilerek vergi borcunun ödenmesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi;

- Beyanname bir örnek doldurulacaktır.


- Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır. 


- Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.


- Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır. 


- Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.


- Alfabetik karak


- Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına; “https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx” 

internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.


- Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.


- Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır. 


2013 yılında elde edilen kira gelirlerinin vergisi 2014 yılında ödendi. Peki, 2014 yılında elde edilen kiraların vergisi ne zaman ödenecek?


2014 yılında elde edilen kiraların vergisi 2015 yılında Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenecek.


GMSİ nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön