20 / 04 / 2024

2014'te ev satanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

2014'te ev satanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenecek verginin ilk taksiti en son 2 Haziran 2014 tarihinde ödeniyor. Peki, bu sene satışı yapılan evin vergi mükelleki kimdir? 2014'te ev satanlar emlak vergisi ödeyecek mi?



2014'te ev satanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Mayıs ayında ödenen vergiler arasında emlak vergisi de yer alıyor. Taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenecek verginin ilk taksiti en son 2 Haziran 2014 tarihinde ödeniyor.


Emlak vergisi mükellefiyeti kapsamında en çok merak edilen hususlar arasında gayrimenkul satışı yapanların vergiden sorumluluğu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, 2014'te ev satanlar emlak vergisi ödeyecek mi?


Emlak vergisi kanunu gereğince, gayrimenkul satışlarının gerçekleştiği sene emlak vergisini gayrimenkulün satışını yapan kimse ödüyor.


Satışın hangi ayda gerçekleştiğine bakılmaksızın, eğer 2014 yılında gayrimenkul elden çıkarıldıysa vergi mükellefi, satışı yapan oluyor.


Buna göre, 2014 yılında evini satanlar; o gayrimenkulü Ocak ayında satmış olsa bile sattıkları gayrimenkulün 2014 yılına ait emlak vergisinin tamamını ödemeleri gerekiyor.


Bu sene ev alan kimselerin ise yalnızca mükellefiyet kaydı için dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor.


2014 emlak vergisi oranları:

Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


2014 emlak vergisi ödeme yeri:

Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Sıfır daire alanlar dikkat!


Geri Dön