26 / 04 / 2024

2014'te gayrimenkul sektördeki daralma yüzde 20'leri bulacak!

2014'te gayrimenkul sektördeki daralma yüzde 20'leri bulacak!

Yeni projelerde KDV oranlarının yüzde 18'e yükselmesi, alt ve orta gelir grubu konutlarında yüzde 12 civarındaki dolaylı vergi ve harçlar, konut fiyatlarındaki artış beklentisi bu yıl satışların düşük kalacağını gösteriyor...



Geçen yıl yüzde 7.5 büyüyen gayrimenkul sektörü 2014'e umutsuz giriyor. Yeni projelerde KDV oranlarının yüzde 18'e yükselmesi, alt ve orta gelir grubu konutlarında yüzde 12 civarındaki dolaylı vergi ve harçlar, konut fiyatlarındaki artış beklentisi bu yıl satışların düşük kalacağını gösteriyor. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun'a göre 2013 gayrimenkul açısından rekorlar yılı oldu ancak 2014'te her yönden daralma yaşanacak. Gayrimenkuldeki daralma yüzde 20'leri bulacak. 


Tosun, 2014'ün siyasetin ekonominin önüne geçecek bir yıl olma ihtimalinin giderek güçlendiğine dikkati çekerek konut piya17 Aralık'ta yapılan yolsuzluk özellikle karıştırılmasıyla ilgili olması,  faizlerindeki artış ve uluslararası piyasalardaki belirsizlikler, bu yıl gayrimenkul ve inşaat sektörü için umut vaat etmiyor. 


Bu durumun, son günlerin moda deyişiyle "Konut balonunu ortaya çıkarır mı" sorusunu akla getirdiğine vurgu yapan Tosun, "Esas soru ekonomi balonunun olup olmadığıdır. Tamamen satın alma gücü ve faizlere endeksli bir sektör konut piyasası ve ekonominin iyiye doğru gitmesi, sürdürülebilir olması çok önemli. Son 5 yılın konut satışı ortalaması ve yapı ruhsatı ortalamasına baktığımızda, kafa kafaya gittiklerini görüyoruz. 2013'teki sıçrama önemli. Ancak bunu sürdürülebilir kılamazsak konut stokunda artıştan söz etmeye başlayabiliriz" şeklinde konuştu. Türkiye'de toplam yatırımların neredeyse yüzde 50'sinin inşaat sektöründen kaynaklandığını, bunun da yüzde 75'inin konutla ilgili yatırımlar olduğunu aktaran Tosun, "Türkiye genelinde yıllık toplam konut satışına baktığımızda istikrarsızlığın devam ettiğini görüyoruz" dedi. 


Doğru proje doğru firma Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, 2014'te yaşanabilecek olumsuzluklar, döviz kurları ve konut kredisi faizlerinin yükselmesinin inşaat firmalarını daha esnek ödeme yöntemlerine yönlendirebileceğini, bunun da tüketiciler açısından fırsat olacağını söyledi. Aykaç, bu yıl satışlarda büyük bir daralma beklemediğini kaydederek doğru lokasyon, doğru proje, doğru firmaların ürettiği projelerin her zaman satılabileceğini ifade etti. 


Şehriban Kıraç/ Cumhuriyet Gazetesi 


Geri Dön