28 / 03 / 2024

2015 çevre yılı olacak!

2015 çevre yılı olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında 350 milyon TL kira yardımı yapacak. Bakan Güllüce, "2015'e iddialı giriyoruz" dedi..



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı 2015'e bir dizi iddialı plan ve projeyle başlıyor. Sıfır atık politikası çerçevesinde kara ve denizdeki atıkların temizlenmesi için yeni projeleri hayata geçirecek olan Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında 2015'te 350 milyon lira kira yardımı yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "2015'e daha iddialı giriyoruz" dedi. 


ATIKTAN YILLIK 3 MİLYAR TL

Bakan Güllüce, "2015 sonunda Paris'te tamamlanması ve 2020'de yürürlüğe girmesini planladığımız iklim anlaşması müzakerelerine katılım sağlayacağız" diye konuştu. Türkiye'deki mavi bayraklı plaj sayısının 2014'te 397'ye ulaştığını belirten Güllüce, "Bugün bu alanda dünya çapında 3'üncü sıradayız. Bu yıl sayıyı daha artıracağız. Hedefimiz 2023'te mavi bayrak sayısında dünya birincisi olmak" diye konuştu. 

2015'te 5 adet katı atık düzenli depolama merkezi açılacağını ve nüfusun yüzde 71'ine hizmet vereceğini aktaran Bakan Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplandığı belediye sayısı 42 milyona ulaşacak. Tıbbi atıklarla ilgili alt yapıyı daha da geliştirilerek 81 ilimize hizmet verir hale getireceğiz. 


Sıfır atık politikası çerçevesinde atıkları hammadde olarak azami oranda kullanacak ve düzenli depolanan atık miktarını azaltacağız. Atık yönetiminde bir sektör oluşturarak atık geri kazanım/dönüşüm faaliyetleri ile ekonomiye yıllık 3 milyar TL'lik katma değer sağlayan ve istihdam üreten bir sektör haline getireceğiz." Kirletici vasfı yüksek sanayi tesislerinin bacalarını online olarak izlediklerini belirten Bakan Güllüce, 200 bacanın online bağlantısının gerçekleştirildiğini ifade etti. 

Bakan Güllüce, "2015 yılı sonu itibariyle 600 bacanın online bağlantısı gerçekleştirilecek" dedi. 


350 MİLYONLUK KİRA YARDIMI 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, kentsel dönüşüm alanındaki çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini anlattı. Güllüce, "2014'te risk tespiti yapılan binalardan yaklaşık 12 bin 500'ii yıkıldı. 250 milyon TL'nin üzerinde de kira yardımı yaptık" dedi. 

Bugüne dek toplam 152 adet Riskli Alan'ın Resmi Gazete' de yayımlanarak ilan edildiğini ifade eden Güllüce, "2015'te 20 adet riskli alan ilan etmeyi hedefliyoruz. 85 bin kişiye barınma yardımı yapacağız. Bunun için yaklaşık 350 milyon TL kira yardımı yapacağız" diye konuştu. 


5 bin ustaya sertifika

BAKAN Güllüce, müteahhitlerin sınıflandırılması, iş tecrübesi, eğitim, teknik doküman, kapasite, idari yapı ve teminat alınması ile ilgili hususlarını kapsayan yeni bir 'Yapı Müteahhitleri Yönetmeliği' hazırlanması hedeflediklerini söyledi. 2015'te apı ustalarına eğitim verileceğini de belirten Güllüce. "Önümüzdeki 3 yıl boyunca ülke genelinde 10 farklı bölgede geçici ustalık belgesine sahip toplam 5 bin kişiye eğitim verilerek mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarını sağlayacağız" dedi. 


E-haciz dönemi başlıyor 

BAKAN Güllüce, son 2 yıldır devrim niteliğinde teknolojik uygulamaları hayata geçirdiklerini söyledi. İdris Güllüce. 2015'te hayata geçirecekleri projeleri ise şöyle anlattı: "2015'te uygulamasına başlanacak e-ipotek ile tapu müdürlüklerinde Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri. Ordu Yardımlaşma Kurumu, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasının zirai kredilerine ilişkin düzenlenen onama ipotek işlemlerinde taşınmaz malikinin tapu müdürlüğüne müracaatına gerek kalmadan, elektronik ortam üzerinden ilgili kurumun talebi ile işlemler gerçekleştirilecek. e-haciz uygulamasıyla kamu ve icrai haciz taleplerinin elektronik ortam üzerinden gönderilmesiyle işlemlerin daha hızlı, etkin ve güvenli bir şekilde karşılanacak. Sanal post sistemi kullanılarak da kredi kartıyla tapu harç ve döner sermaye ücretlerinin ödenmesi imkânı sağlanacak." 


Sabah


Geri Dön