26 / 04 / 2024

2015 değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

2015 değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

Gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, 2015 değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?



2015 değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

Gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Ancak vergiyi belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda kazanç elde edenler ödüyor. Her sene değer artış kazancı için istisna bedeli belirleniyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Yapılan hesaplamalara göre, istisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde vergi için öncelikle yıllık beyanname veriliyor. Peki, 2015 değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?


Değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecektir. 


Vergi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.



Değer artış kazancı vergisi 1. taksit ödemeleri başladı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön