20 / 04 / 2024

2015 Ekim kira zammı hesaplama!

2015 Ekim kira zammı hesaplama!

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. İşte 2015 Ekim kira zammı hesaplama örneği..



2015 Ekim kira zammı hesaplama!

Kiralamalarda tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Bu kural, 2020 yılına kadar işyerlerinde uygulanmıyor. Bu süre içerisinde işyeri sahipleri kiracılarına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istedikleri oranda zam yapabiliyor.


2015 Ekim kira zammı hesaplama oranları..

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


2015 Ekim kira zammı hesaplama örneği:

Kira zammı oranı yukarıdaki enflasyon oranlarından yüzde 6,92 olup, meskendeki kiracıya en fazla bu oranda zam yapılabiliyor. Örneğin mevcut kira bedelinin 1000 lira olduğunu düşünelim. Bu durumda kira bedeline 69,2 TL zam yapılarak yeni kira döneminde aylık kiraların 1069,2 TL olarak ödenmesi gerekiyor.



Kira zammı davası nerede açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön