25 / 04 / 2024

2015 emlak vergisi 1. taksiti ne zaman ödenecek?

2015 emlak vergisi 1. taksiti ne zaman ödenecek?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Peki, 2015 emlak vergisi 1. taksiti ne zaman ödenecek? İşte emlak vergisi 2015..



2015 emlak vergisi 1. taksiti ne zaman ödenecek?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Aynı zamanda Türkiye sınırları içinde yer alan tüm arsa ve araziler için de arazi vergisi ödeniyor.


Ödenen bu vergiler "emlak vergisi" olarak nitelendiriliyor. Emlak Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Emlak Vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri olup; Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmıyor.


Söz konusu emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Buna göre 2015 yılının emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibarıyla başlayacak.


Emlak vergisi oranları 2015...

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Emlak vergisinden muaf mıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön