19 / 04 / 2024

2015 emlak vergisi 2. taksit son gün ne zaman?

2015 emlak vergisi 2. taksit son gün ne zaman?

Emlak vergisi ödemesi ev, işyeri, arsa ve araziler gibi gayrimenkuller için yapılıyor. Peki, ilk taksiti en son Haziran'da ödenen 2015 emlak vergisi 2. taksit son gün ne zaman?



2015 emlak vergisi 2. taksit son gün ne zaman?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mallar için ödeniyor. Buna göre vergi ödemesi ev, işyeri, arsa ve araziler için yapılıyor. Emlak vergisinin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor.


Ayrıca; varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisinin mükellefi oluyor. Buna karşın bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.  Emlak vergisinin ödenmemesi halinde idarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesiliyor. Kesilecek ceza tutarı ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için yüzde 1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.


Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. Ancak taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Mükellefler vergi borcunu internetten de ödeyebiliyor. Ancak bu şekilde ödeme yapılabilmesi için belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması gerekiyor.


2015 emlak vergisi 2. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı. 2015 emlak vergisi 1. taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre 5 gün sonra ödemeler başlanacak olan emlak vergisinin son ödeme günü ise Aralık ayının başı oluyor.



Dükkan sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön