25 / 04 / 2024

2015 emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır?

2015 emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Emlak vergisi hesaplamaları, taşınmazın değeri ile türüne göre belirlenen oran ile yapılıyor. Peki, 2015 emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır?



2015 emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Vergi, senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisi hesaplamaları, taşınmazın değeri ile türüne göre belirlenen oran ile yapılıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 1, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 2; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi hesaplama örneği:

Büyükşehirde;

Mesken değeri; 100 bin TL

Emlak vergisi oranı: Binde 2

Ödenecek emlak vergisi: 200 TL


Büyükşehir olmayan yerde;

Mesken değeri; 100 bin TL

Emlak vergisi oranı: Binde 1

Ödenecek emlak vergisi: 100 TL


Büyükşehirde;

İşyeri değeri; 300 bin TL

Emlak vergisi oranı binde 4: 

Ödenecek emlak vergisi: 1.200 TL


Büyükşehir olmayan yerde; 

İşyeri değeri; 300 bin TL

Emlak vergisi oranı: binde 2

Ödenecek emlak vergisi; 600 TL



Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman biter?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön