18 / 04 / 2024

2015 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

2015 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Türk Borçlar Kanunu gereğince mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, 2015 kira artış oranı nasıl hesaplanır? İşte kira artış hesaplamaları...



2015 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince  kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleniyor. 


Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.


2015 kira artış oranı..

Meskenlerde kiracıya yapılacak zam hesabında kullanılan oranlar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


3 Şubat 2015 tarihinde TÜİK tarafından hazırlanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Şubat ayında kiracıya en fazla %3,28 oranında zam yapılacak.


Kira zam oranları Şubat 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön