29 / 03 / 2024

2015 tapu harç masrafı nasıl hesaplanır?

2015 tapu harç masrafı nasıl hesaplanır?

Tapu harcı, bazı durumlarda satıcı olan mülk sahibi alıcıyla anlaşma yaparak binde 40’lık oranı yalnız alıcıdan tahsil edilebiliyor. Peki, 2015 tapu harç masrafı nasıl hesaplanır?



2015 tapu harç masrafı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul sahibi gayrimenkulünü sattığında tapu dairesinde satış işlemlerini yapabilmek için alıcıyla beraber tapu dairesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı için belirlediği oranlarda tapu harcı ödemesi gerekiyor. 


Tapu harcı hesaplama işleminde 2015 yılı oranı binde 20 olarak belirlendi. Yani gayrimenkulün tapu dairesindeki tapu devir işlemleri için taşınmazın asıl satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ödemesi, hem satıcı olan mülk sahibi hem de alıcı ayrı ayrı olarak yapılıyor.


Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkulün satışının olduğunu düşünelim. Bu durumda, hem alıcının hem de satıcının 2 bin TL harç ödemeleri gerekiyor.


Ayrıca; tapu harç parasının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile tapu döner sermaye bedeli; 82,50 TL oldu.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Tapuda takas harcı nasıl hesaplanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön