19 / 04 / 2024

2015 tapu harçları!

2015 tapu harçları!

Gayrimenkulünü satmak ya da gayrimenkul satın almak isteyenlerin karşısına bu süreçte bazı masraflar çıkıyor. Masraflar karşılanması halinde devir işlemleri gerçekleşebiliyor. İşte 2015 tapu harçları..



2015 tapu harçları!

Gayrimenkulünü satmak ya da gayrimenkul satın almak isteyenlerin karşısına bu süreçte bazı masraflar çıkıyor. Masraflar karşılanması halinde devir işlemleri gerçekleşebiliyor.


Bu masrafların başında tapu harcı geliyor. Taşınmaz satışı için ödenecek tapu harcı, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Emlakçı ile çalışılması halinde ise emlakçı komisyonu ödeniyor.


Emlak alım satımda emlakçı komisyonu da satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.


Tapu harcı masrafı oranı ise satış bedelinin binde 20's olarak belirleniyor. Tapu harcı masrafı 2015 hesaplama örnekleri şu şekilde:


Tapu harcı masrafı 2015 hesaplama tablosu

Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL


Bu masrafları alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Örneğin satış değeri 200 bin TL ise, alıcıdan 4 bin TL satıcıdan 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödenmiş oluyor. 


Aynı zamanda tapu döner sermaye bedelleri de ödeniyor.Tapu harcının yanında ödenecek tapu döner sermaye masrafı ise 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. 



Tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön