27 / 04 / 2024

2015 tapu masrafları ne kadar tutar?

2015 tapu masrafları ne kadar tutar?

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için, tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Peki, 2015 tapu masrafları ne kadar tutar?



2015 tapu masrafları ne kadar tutar?

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için, tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. 


Evin satılması durumunda, alıcı ve satıcının hem tapu dairesine hem de emlakçıya belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor. 


Tapuda ödenecek masraflar arasında hem tapu harcı hem de döner sermaye ücretleri yer alıyor. Emlakçıya satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor. 


Tapu dairesinde ise yine satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının binde 20 oranında harç ödenmesi gerekiyor. 


Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. 


Örneğin, satışa konu olan taşınmaz malın satış bedelinin 200 bin TL ise, alıcının 4 bin TL, satıcının 4 bin TL'yi ayrı ayrı ödemesi gerekiyor. Ödemeler tapu daresi tarafından belirtilen tahsilat yerlerine yapılıyor.


Tapu harcı pişmanlık dilekçesi ne zaman verilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön