28 / 03 / 2024

2015 TEFE-TÜFE oranı kira hesaplama!

2015 TEFE-TÜFE oranı kira hesaplama!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yeni kira döneminde kiracıya uygulanacak kira zam hesabında dönemin enflasyon oranları kullanıyor. İşte 2015 TEFE - TÜFE oranı kira hesaplama formülü...



2015 TEFE-TÜFE oranı kira hesaplama!

Taşınmaz mal kiralamalarında yeni kira döneminde kiracıya uygulanacak kira zammında dönemin Enflasyon oranları kullanıyor.


Bu hesaplamalarda kullanılan TÜFE, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçüyor. 


TÜFE'nin temel amacı; piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplıyor.


Bu amaca yönelik olarak hanehalklarının, yabancı ziyaretçilerin ve kurumsal nüfusun yurtiçinde yaptığı tüm nihai parasal tüketim harcamaları dikkate alınıyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'nun yürürlüğü tarihine kadar kira artış oranları da bu enflasyon rakamları baz alınarak yapılıyordu. 


4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranları üretici fiyat endeksi oranlarına bağlandı.


Kira artış oranlarının bağlandığı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE); ekonomide üretim sürecinde girdi olarak kullanılan maddelerin fiyatlarındaki değişimleri toptancı aşamasında ölçen endeks olarak tanımlanıyor.


Buna göre yıllık kira artışı TEFE-TÜFE oranlarına bakılarak değil, ÜFE oranlarına bakılarak hesaplanıyor. Kira artışı ÜFE oranlarında bir önceki yılın aynı ayına göre olan oranı baz alınıyor.


Ancak bu oranlar yalnız mesken kiralamalarında kullanılıyor. İşyeri kiracısına yapılacak zamda sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Ocak 2015 tarihinde kiracıya uygulanacak kira enflasyon oranları 5 Ocak 2015 tarihinde açıklanacak.



2014 TEFE-TÜFE oranı kira hesaplama!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön