28 / 03 / 2024

2015 temmuz ayı kira zam oranları!

2015 temmuz ayı kira zam oranları!

Kira sözleşme süresinin dolması nedeni ile mal sahibi kiracısını tahliye edemiyor. Ancak kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. İşte 2015 temmuz ayı kira zam oranları..



2015 temmuz ayı kira zam oranları!

Taşınmaz mal kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar birtakım hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Örneğin kira sözleşme süresinin dolması nedeni ile mal sahibi kiracısını tahliye edemiyor. Ancak kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor.


Yapılacak bu zam ÜFE oranları sınırlarında hesaplanıyor. ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar işyerlerinde uygulanmıyor. İşyelerinde bu tarihe kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Hesaplamada kullanılan enflasyon oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Peki, Temmuz ayı itibariyle sözleşmenizin yenilendiğini düşünelim. Bu durumda ne kadar zam yapılacak? 2015 temmuz ayı kira zam oranları şu şekilde:


2015 temmuz ayı kira zam oranları örnek hesaplama:

Yıllık kira sözleşmeniz yenilenmeden önceki mesken kiranızın 1000 TL olduğunu düşünelim. Temmuz ayında yenilenen kira sözleşmesinde yapılacak 2015 temmuz ayı kira zam oranı; yüzde 6,73.


Buna göre, yeni kira döneminde ödenmesi gereken kira parası 1067,3 TL olarak hesaplanıyor. 


İşyerinde yapılacak zam ise, sözleşmeye ve mal sahibine bağlı oluyor.


Enflasyon oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön