27 / 04 / 2024

2015 yılı değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?

2015 yılı değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?

2014 yılı içerisinde yapılan satışların değer artış kazancı vergisine tabi olması durumunda ise ödemeler 2015 yılında yapılacak. Peki, 2015 yılı değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek? İşte vergi ödeme takvimi..



2015 yılı değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?

Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Ancak 5 sene içerisinde satış yapan herkes vergi mükellefi olmuyor. Her sene vergi için istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bedelden yüksek gelir elde eden kimselerin öncelikle beyanname vererek, vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna idi. Bu seneye ait kazancın vergisi 2014 yılı içerisinde ödendi.


2014 yılı içerisinde yapılan satışların değer artış kazancı vergisine tabi olması durumunda ise ödemeler 2015 yılında yapılacak. Peki, 2015 yılı değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, 2 eşit taksitte ödeniyor. 


Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti; Mart ayı,

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti; Temmuz ayı.


Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön