28 / 03 / 2024

2015 yılı Eylül ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

2015 yılı Eylül ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kira süresinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira artış hesaplamalarında ÜFE kullanılıyor. Peki, 2015 yılı Eylül ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?



2015 yılı Eylül ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kira süresinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira artış hesaplamalarında ÜFE kullanılıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Ancak işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre ÜFE oranları değil sözleşmede yazan oranlar doğrultusunda zam yapılabiliyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi oluyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, 2015 yılı Eylül ayında kiraya %6,21 oranında zam yapılıyor.


Eylül ayı kira artışı hesaplama örneği:

Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 6,21

Zam bedeli: 62,1 lira

Zamlı kira bedeli: 1062,1 lira



Üretici fiyat endeksi Ağustos 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön