26 / 04 / 2024

2015 yılı konut çevre temizlik vergisi tarifesi!

2015 yılı konut çevre temizlik vergisi tarifesi!

Belediyeler tarafından tüm konut ve işyeri sahiplerinden, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinin karşılığı olarak alınan vergiye çevre temizlik vergisi deniyor. İşte, 2015 yılı konut çevre temizlik vergisi tarifesi!



2015 yılı konut çevre temizlik vergisi tarifesi!

Belediyeler tarafından tüm konut ve işyeri sahiplerinden, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinin karşılığı olarak alınan vergiye çevre temizlik vergisi deniyor.


Çevre temizlik vergisinin mükellefi binanın sahibi değil, taşınmazı fiilen kullanan kişi oluyor. Yani, gayrimenkulü kullanan kişi kiracı ise verginin mükellefi kiracı oluyor. 


Vergi mükellefleri, çevre temizlik vergisini  senede 2 eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Çevre temizlik vergisi 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. 

2015 yılı vergi takvimine göre 1. taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam edecek. Çevre temizlik vergisi konutlarda su faturalarına yansıtılıyor. 


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor. 


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.



İşyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön