29 / 03 / 2024

2015 yılında tarımsal arazilerin devri nasıl olacak?

2015 yılında tarımsal arazilerin devri nasıl olacak?

3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddeleri, tarımsal arazilerin satışlarını düzenliyor. Peki, 2015 yılında tarımsal arazilerin devri nasıl olacak?



2015 yılında tarımsal arazilerin devri nasıl olacak?

Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen araziler, tarım arazileri olarak ifade ediliyor.


3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddelerine dayanılarak hazırlanan Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelikte arazilerin satış işlemleri yer alıyor. Peki, 2015 yılında tarımsal arazilerin devri nasıl olacak?


Tarımsal arazilerin devri 2015..

Tarımsal arazilerin her türlü mülkiyeti devir taleplerinde aşağıdaki işlemler uygulanıyor.


a) Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir.


b) Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması durumunda, bu arazilerin tamamının mülkiyeti devir işlemine konu olması halinde, bu taşınmazların devri yapılabilir.


c) Aynı kişiye ait birden fazla tarımsal arazi olması halinde, 7 nci madde hükümlerine göre yapılan ekonomik bütünlük değerlendirmesi sonrasında tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe haiz olmayan kısımlarının devrine izin verilebilir.


ç) Ekonomik bütünlük arz eden tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan ve yeter gelirli arazi büyüklüklerinin altında ifraz gerektirmeyen arazilerin devrine izin verilir.


d) Paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin verilir.


Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön