27 / 04 / 2024

2015’de 330 noktada hava kirliliği ölçülecek!

2015’de 330 noktada hava kirliliği ölçülecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığında, 81 ilde hava kalitesinin izlenmesi sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi. 2015’de 330 noktada hava kirliliği ölçülecek...



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, altyapı çalışmalarını hızla tamamlayarak, 2015'in sonunda 75 milyon için hava kirliliğini ölçecek duruma geleceklerini bildirdi.


Bakan Güllüce, Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığında, 81 ilde hava kalitesinin izlenmesi sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şu anda 50 milyon kişiye yönelik hava kirliliği ölçümü yaptıklarını dile getiren Bakan Güllüce, 2015'in sonunda 75 milyon için hava kirliliğini ölçecek duruma geleceklerini bildirdi. Bakan Güllüce, "2015 sonunda, artı eksi birkaç ay koyalım, bütün Türkiye'de, 330 noktada hava kirliliğini ölçmüş, dünya standartlarını yakalamış duruma geleceğiz" dedi.


"Kendimizi, kültürümüzün de bize emrettiği, bütün yaratılmışların hukukunu korumakla görevli olarak kabul ettiğimiz bir ilkemiz var" ifadesini kullanan Bakan Güllüce, "Taşıyla, kayasıyla, bütün canlılarıyla dünyada ne kadar yaratılmış varsa, kendimizi onların hepsinin hukukunu korumakla görevli kabul ederiz. Bu yüzden de hava kirliliğiyle mücadeleyi, atıkları yönetmeyi, sadece insanlara yönelik değil, canlı cansız ne varsa hukukunu koruma görevini yerine getirmek gibi mütalaa etmek lazım" şeklinde konuştu. 

Bakan İdris Güllüce, Türkiye'nin dünyada en hızlı kalkınan ülkelerden biri olmasından mutluluk duyduklarını, hızlı kalkınan ülkelerde çevreye de çok hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan birçok şeyin çevreye dolaylı olarak fayda oluşturduğunu belirten Bakan Güllüce, kentsel dönüşümü örnek gösterdi. Kentsel dönüşümün hava kirliliğine önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Bakan Güllüce, çöküntü ve gecekondu alanlarında, kötü yerleşim yerlerinde yakıttan, ısıdan kaynaklanan hava kirliliği miktarının, modern yapı ve çevrelerde çok daha aşağıya indiğini bilirdi.


“TOKİ ülkemize büyük hizmetler verdi”


Bakan İdris Güllüce, TOKİ'nin yaptığı işlerle Bakanlığa destek olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de 600 bin konut yapmış, çok büyük hizmetler vermiş bir kurumumuz. Çok ucuz, çok az taksitlerle ev sahibi yapmak gibi önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Aynı zamanda yaptığı semtlerle, binalarla hava kirliliğinin azalmasına katkıda bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.


Bakanlık olarak çevrenin korunması, bu konuda dünya, AB standartlarına ulaşma, varsa eksiklikleri tamamlama noktasında azami gayret gösterdiklerini vurgulayan Bakan Güllüce, "Sanıldığı gibi değil. Dünya standartlarında iyi bir yerdeyiz. Ama bazı menfi, olumsuz gözle bakıldığında, Türkiye'de çevrenin sanki önemsizleştirildiği gibi bir anlayış var, bu doğru değil" ifadelerini kullandı.


Bakan Güllüce, daha sonra Kalibrasyon Laboratuvar ve Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nu inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Hava kalitesi izleme ve değerlendirme süreci


Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait istasyon sayısı, AB uyum sürecinde yürütülen Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılandırma Projesi kapsamında Marmara Temiz Hava Merkezi'ne bağlı 39 istasyon kurulmasıyla 169'a yükseldi.


İstasyonlardan elde edilen saatlik ortalamalar şeklindeki ölçüm verileri, özel ağ üzerinden Bakanlığın Çevre Referans Laboratuvarı'nda yer alan Veri İşletim Merkezi'ne aktarılarak izleniyor. Bu merkezde cihazların kalibrasyon ve alarm bilgileri göz önüne alınarak, veriler üzerinde doğrulama çalışması yapılıyor.


Değerlendirilen verilerle aylık ve yıllık raporlar hazırlanıyor. İzleme ağından elde edilen ham veriler "www.havaizleme.gov.tr" adresinde eşzamanlı yayınlanıyor.


Ülke genelinde hava kalitesi izleme istasyon sayısının en az 330 olması gerekiyor. Türkiye genelinde İstanbul, Samsun, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara, Diyarbakır olmak üzere 8 temiz hava merkezi bulunuyor.


Bakanlıkca Hava Kalitesi Ön Değerlendirme çalışmaları da sürdürülüyor. 2011-2012 dönemlerinde Samsun, 2012-2013'te  İzmir  ve Erzurum temiz hava merkezine bağlı illerde hava kalitesi ön değerlendirme çalışması tamamlandı.  Ankara  temiz hava merkezine bağlı illerde bu yıl şubat ayında başlayan çalışmalar devam ediyor. Adana, Konya ve Diyarbakır temiz hava merkezine bağlı illerdeki çalışmalar ise ihale aşamasında bulunuyor.


TOKİ Haber



Geri Dön