19 / 04 / 2024

2015'in ilk yarısında İstanbul'a gelen turist sayısı yüzde 5.5 arttı!

2015'in ilk yarısında İstanbul'a gelen turist sayısı yüzde 5.5 arttı!

İstanbul’a Ocak-Haziran 2015 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre gelen turist sayısında %5.5 artış gerçekleşti. Orta Doğu ülkelerinden gelen turistler bu yıl, Tarihi Yarımada’ya yoğun ilgi göstermeye başladı.



İstanbul’a Ocak-Haziran 2015 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre gelen turist sayısında %5.5 artış gerçekleşti. Orta Doğu ülkelerinden gelen turistler bu yıl, Tarihi Yarımada’ya yoğun ilgi göstermeye başladı.


Bu yılın ilk yarısında ağırlıklı olarak Arap turistleri misafir ettiklerini kaydeden Ahırkapı’da bulunan BW Citadel Hotel’in Genel Müdürü Aytekin Güç, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıllarda, genelde Taksim bölgesini tercih eden Araplar, bu yıl tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek için Sultanahmet Bölgesi’ne yoğun ilgi gösteriyor. Ocak- Haziran 2015 tarihleri arasında, otelimizde en çok Arap turistleri misafir ettik. Ardından, Amerikalı turistler konuğumuz oldu. Otelimizde, Ortadoğu ve Amerika pazarlarının yanı sıra, Almanya, Fransa, Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerinden turistleri ağırlamaktayız. Arap turistler, Sultanahmet Bölgesini yoğun ziyaret ederken, konaklama olarak da Tarihi Yarımadayı tercih etmeye başladılar. Haziran ayı ile birlikte, bölgemizdeki Arap turist sayısında ciddi bir artış yaşanıyor” dedi.

 

Hizmetten memnun kalıyor, en az 5 gece konaklıyor

 

Ağırlıklı olarak Suudi Arabistan’dan gelen turistleri misafir ettiklerini anlatan Aytekin Güç, konuşmasına söyle devam etti:

“Butik bir oteliz, üstün bir hizmet sunuyoruz ve konuklarımızı evlerindeki gibi rahat ettiriyoruz. Arap misafirlerimiz, otelimizin üstün hizmet kalitesinden büyük memnuniyet duyuyor. Gelen konuklarımız, en az 5 gece konaklıyor. Otelimizin Marmara Denizi kenarında olması da, misafirlerimizi ayrıca büyülüyor” diye konuştu. Arap turistlerin, Avrupalı turistlerden 2 katı fazla konaklama yaptığını belirten Aytekin Güç, son birkaç yıldır İstanbul turizminde eksen kaymasının yaşandığını ve kent turizmini Arap turistlerin ayakta tuttuğunu söyledi.

 

Cruise gemileri, geç geliyor erken ayrılıyor

 

Bu yıl İstanbul’a gelen Cruise gemilerinin, kente geç saatte gelerek erken saatte ayrıldığını ve dolayısıyla daha az saat kentte bulunduğunu kaydeden Aytekin Güç, şunları söyledi:

“Cruise gemilerinin büyük bölümü İstanbul’a, saat: 10.00 gibi geliyor ve 16.00 gibi kentten ayrılıyor. Yani, geç geliyor ve erken hareket ederek kentten ayrılıyorlar. Bu kısa zaman diliminde, İstanbul’un yoğun trafik problemi göz önüne alındığında; Cruise gemileriyle gelen turistler, İstanbul’un tarihi ve kültürel hazinesini yeterince göremiyor, alışveriş yapamıyor ve eşsiz gastronomisini tadamıyor. Önümüzdeki dönemde ümit ediyoruz ki, Cruise gemilerinin İstanbul’da kaldığı saat aralığı daha uzun olur ve gelenler İstanbul’un zenginliğini yaşayabilir” şeklinde konuştu.

 

İyi beklentiyle başlandı; ancak hedefler tutmayabilir

 

Turizm sektörünün 2015 yılına, sezonun iyi olacağı beklentisiyle başladığını anlatan Aytekin Güç, ancak bölge coğrafyasında yaşanan sorunlar, Avrupa ve Rusya’daki ekonomik kriz, İstanbul’da açılan ve açılmaya devam etmekte olan yeni otellerle artan yatak arzı ve dairelerin günü birlik kayıt dışı olarak kiralanması gibi olumsuz etkenler nedeniyle, oteller bazında bu yılki hedeflerin tutmasının zor olabileceğini  belirtti

Aytekin Güç, “Pasta büyümüyor, ancak mevcut pastadan pay alanların sayısı sürekli artıyor. Pastayı büyütmek için dünya genelindeki daha çok pazarda, daha aktif tanıtım ve pazarlama aktivitelerinin yapılması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.



Geri Dön