25 / 04 / 2024

2015'te kim ne kadar emlak vergisi ödeyecek?

2015'te kim ne kadar emlak vergisi ödeyecek?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki, emlak vergisi için ödenecek tutar nasıl hesaplanır? 2015'te kim ne kadar emlak vergisi ödeyecek?



2015'te kim ne kadar emlak vergisi ödeyecek?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergiyi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Emlak vergisi bedeli hesaplama:

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


İşyeri ve dükkan gibi diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arazilerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1.


Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Taşınmaz değeri üzerinden yukarıdaki oranların hesaplanması ile emlak vergisi için ödenecek bedel bulunuyor.


Emlak vergisi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Mart ayı itibarıyla ödenmeye başlanan emlak vergisinin ilk taksitleri 1 Haziran'da son bulacak. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.



Emlak vergisine ne kadar zam geldi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön