19 / 04 / 2024

2015'te yeni konuta talep arttı!

2015'te yeni konuta talep arttı!

2015 Şubat ayında konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. İnişli çıkışlı döviz kuru, faiz tartışmaları ve seçim trafiği satışların hızını kesemedi. Sektör, gayrimenkul yatırımını ‘sakin liman’ olarak tanımlıyor..



Türkiye genelinde şubat ayında 95 bin 21 konut satıldı. Geçen yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 15 artış gösterdi. Özellikle döviz kurunun dengesiz bir yol izlemesi ve faiz tartışmalarının gölgesinde artan satışlar sektörde yüzleri güldürdü.


Yeni konuta talep fazla

Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayı konut satış verilerine göre İstanbul 17 bin 690 konutla en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u, 11 bin 63 konut satışıyla Ankara, 5 bin 850 konutla  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 6 konut ile Hakkari ve Ardahan, 29 konut ile Bayburt oldu.

Sektörde özellikle ilk defa satılan konutlarda da artış yaşanması şubatın önemli bir verisi olarak kabul ediliyor. Türkiye genelinde 40 bin 662 konut şubatta ilk defa satıldı. İlk defa satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 arttı. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 42.8 oldu. İkinci el konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 22.1 artış göstererek 54 bin 359 oldu

Uzmanlar, artan satışların temelinde banka faizlerinin 0.85 - 0.90 aralığında seyretmesinin etkili olduğu görüşünde. Faizin düşük seyri alıcıları seçim öncesi satış ofislerine yönlendiriyor. Bunun yanında sektör, ‘bankacılık konut faizini yeniden düzenlemeli’ önerisini yapıyor.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları şubatta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53.6 artış göstererek 36 bin 952’ye yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 38.9 oldu. İstanbul 7 bin 886 ipotekli konut satışı ve yüzde 21.3 payla ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payı en yüksek il yüzde 58.5 ile Artvin oldu.


Yabancıya satış artıyor

Geçen yılın şubat ayında yabancıya 1071 konut satılmıştı. 2015 Şubat ayı verilerine göre yabancıya satış da artıyor. Bu ay satış 1369 olarak gerçekleşti. Şubatta ilk sırayı 466 konut ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 356 konut satışı ile Antalya, 106 konut satışı ile Bursa, 77 konut satışı ile Yalova, 75 konut satışı ile Muğla ve 65 konut satışı ile Aydın izledi.


‘Seçim öncesinde hız kazanacak’

İnder 2015’e yönelik yaptığı açıklamalarda haziranda yapılacak seçimlerden önce satışların hız kazanacağını öngörüsünde bulunmuştu. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, tahminlerine paralel bir yıl başladığını belirterek, şöyle devam etti:

“Her ne kadar konut üretimi ve satışları döviz kurlarından bağımsız olsa da hammadde kullanımındaki dolaylı etkisi nedeniyle satışlar üzerinde sadece soru işareti uyandıran bir baskı yarattı. Konut satışlarının azalmasına veya fiyatlarının artmasına doğrudan bir etki yapmadı. Aksine yabancı satışlarına pozitif bir etkisi olduğunu bile söyleyebiliriz. Konut kredi faizleri ise gerek hükümetin baskısı gerekse merkez bankasının tutumuyla stabil bir seyir izledi ve konut satışlarında nötr bir etki yarattı.”


‘Kurun etkisi mart ayında bir miktar hissedilebilir’

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, dolar kurundaki inişli çıkışlı dönemin uzun vadeli olduğunu ancak konut satışlarını kısa vadede etkileyebileceğini anlattı. Yılmaz, “Aslında direkt satışlara etkisi yok ama hem hammadde anlamında, hem de bekleyip önünü görmek isteyenler için satışlara kurun kısa vadeli bir etkisi olabilir.

Bu da mart satışları açıklandığında azalmış gibi gösterebilir ancak sonra zaten rayına oturacak. Burada önemli olan artık bankacılık sektörünün faizlere el atması. Bu, ekonomiye ve sektöre önemli yol aldırır. Hala faiz anlamında dünyadaki örneklerimizden çok yüksek faiz ödüyoruz” diye konuştu.


‘Borsa ve döviz çok değişken’

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, konut satışlarını içeride ve dışarıda artıran iki etmen olduğunu vurgulayarak, “İç pazarda borsa ve dövizde dengeler çok çabuk değişiyor. Bireysel yatırımcı konutu sakin liman olarak görüyor. Dışarıda ise biz de bunun için büyük çaba harcadık, görüyoruz ki Avrupalı, Rus, Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’yi bizden daha dinamik tanımlıyorlar. Kendi ülkelerinden daha fazla gelişime açık görüyorlar. Yabancı satışları da sürekli artış ivmesinde” dedi.


‘Geçen yıl aynı dönem az sattık’

EYG Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı ve Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, geçen yıl aynı dönem konut satışlarının düşüklüğüne dikkat çekerek, “Bu yüzden bu bize büyük bir artış gibi gözüküyor ama aslında olması gereken buydu. Çünkü biz yıllık 550 bin konut satma çıtasına oturduk ve bunu her yıl aydan aya artsa da azalsa da dengeleyerek sağlıyoruz” dedi.


Duygu Erdoğan-Milliyet


Geri Dön