29 / 03 / 2024

Bülent Arınç: 2015'te yurt ihtiyacı kalmayacak!

Bülent Arınç: 2015'te yurt ihtiyacı kalmayacak!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimizin, kredi ve yurtlara olan ihtiyacı, zannediyorum ki 2015 başına kadar tamamen karşılanmış olacaktır" dedi.



Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yaparak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın, özellikle Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kapsamında, yeni eğitim öğretim yılına başlayan üniversiteler ve yüksekokullara kaydını yaptıran, şu anda sırada bekleyen, yedeğe alınan kapasiteler, bu kapasitelerin nasıl artırılacağı konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini anlatan Arınç, esasen 62. Hükümet Programı'nda, bu konuda fevkalade önemli bilgiler bulunduğunu belirtti.


Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesinin 2002'ye göre 15, KYK'nın bütçesinin 11 kat artırıldığını kaydeden ve artık 380 bin öğrenci kapasitesinden bahsedilebildiğini söyleyen Arınç, ihtiyacı karşılayacak bazı çalışmaların yapıldığını, öğrencilerin tek, iki, üç yataklı odalarda, modern, çağdaş tüm imkanlara kavuştuğunun söylenebileceğini kaydetti.


Reel olarak, 60 bin kişi civarında bir açığın bulunduğunu belirten Arınç, bunların da yeni kiralanacak yurtlarla ve bazı devlet misafirhanelerinden istifade edilmek suretiyle ocak ayına kadar büyük ölçüde kapatılabileceğini düşündüklerini anlattı.


Arınç, şöyle devam etti:


"Kaldı ki sizler de öğrencilik yaptınız, belki o dönemlerde vardı, belki şimdi var, öğrenci geliyor, hem üniversiteye kaydını yaptırıyor hem de ondan sonra KYK'ya kaydını yaptırabiliyor. Biz, verdiği bilgileri 11 ayrı bakanlıkla on-line (çevrim içi) sistem içinde değerlendiriyoruz, ondan sonra sıraya göre kendisini kaydediyoruz. O kaydettiğimiz kişiler, çok güzel bir örnek olduğu için söylemeliyim, annesiyle babasıyla üniversiteye kaydını yaptırmaya geldiğinde çocuk, belki çok az bir kısmıdır ama dikkat çekicidir, annesini, babasını otobüsle memleketine uğurladıktan sonra tekrar yurda geliyor ve kaydını sildirebiliyor. Asıl amacı, başka yerlerde ev tutarak kalmaktır veya başka arkadaşlarıyla birlikte bunu bir ihtiyaç olarak karşılamaktır. Buna da saygı duymak gerekir. Yani kayıtlarını yaptıran herkesin KYK'ya kesinlikle, mutlaka girmek amacıyla yaptırdığını da düşünmemek lazım. Kaydını yaptırıyor, geçici kaydı asla da dönüştürülebiliyor ama bir ay sonra ayrıldığını görüyoruz, ev tutmuş da olabilir, bir başka sebeple oradan ayrılmış da olabilir. Dolayısıyla bugün 60 bin civarında görülen boşluğun kendi içinde regülasyona uğramak suretiyle tamamen sıfır noktasına gelebileceğini de görebileceğiz. Bugünkü kapasitelerin artırımı... Eğer özel sektör elindeki imkanlarla bina yapmış biz de onunla sözleşme yapmışsak, asgari 15 yıllığına kiralayabiliyoruz, içini donatıyoruz ve bugünkü yurtlarımız gibi fevkalade verimli bir şekilde öğrencilerimiz orada kalabiliyor."


Arınç, belediyelere de yurt yapma konusunda görevler verildiğini ancak bugün başlamaları durumunda, onların bu sene için faaliyete geçmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.


Bazı yerlerde, 3 kişilik odaların 4 kişiye çıkarılmak suretiyle kapasitelerin artırıldığını bildiren Arınç, ranzalı sisteme tekrar geçilmesinin düşünülmediğini belirtti. 


Arınç, "Artık, karyola ve baza sistemine geçtikten sonra ranza sistemine, ben hukukta okurken, 13 ranzalı, yani 26 kişinin kaldığı bir odada üç yıl geçirmiştim ama artık öğrencilerimizin ranza sisteminden uzaklaştığını hepimiz biliyoruz. Sayın bakanımızın çalışmaları da elbette diğer bakanlıklar tarafından da desteklenecektir. Öğrencilerimizin, kredi ve yurtlara olan ihtiyacı, zannediyorum ki tamamen karşılanmış olacaktır 2015 yılı başına kadar" diye konuştu.


Arınç, bunların dışında ülke, bölge ve gündemdeki diğer konuların da toplantıda görüşüldüğünü bildirdi.


AA 


Geri Dön