19 / 04 / 2024

2016 emlak ve çevre temizlik vergisi için son 1 hafta!

2016 emlak ve çevre temizlik vergisi için son 1 hafta!

Emlak ve çevre temizlik vergisi mükelleflerinden henüz ödeme yapmamış olanların vergi borcunu 30 Kasım'a kadar ödemeleri gerekiyor. Buna göre vergi ödemeleri için son 1 hafta kaldı..



Emlak ve çevre temizlik vergisi mükelleflerinden henüz ödeme yapmamış olanların vergi borcunu 30 Kasım'a kadar ödemeleri gerekiyor. Son 1 hafta içinde haftasonları da ödenebilen bu vergiler ilçe belediyelerine ödeniyor.


Ayrıca internet üzerinden e-belediye sistemi ile veya PTT ile ödeme yapılması da mümkün. 


Verginin zamanında ödenmemesi durumunda aylık vergi cezası kesiliyor, ödeme 1 Aralık'ta yapılsa dahi cezalı bir şekilde ödeme yapılıyor.


Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.


Bilindiği üzere emlak verisini, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri öderken, çevre temizlik vergisini mesken ve işyeri kullanıcıları ödüyor. Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi ödenmiyor.


Meskenlerin çevre temizlik vergisi belediyeden ödenmiyor. Vergi su faturasına yansıtılıyor.  böylece faturanın ödenmesi ile birlikte vergi de ödenmiş oluyor.


Emlak vergisinde tek mesken muafiyeti bulunuyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


20 soruda emlak vergisi
10 soruda çevre temizlik vergisi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön