20 / 04 / 2024

2016 yılında kiracıya ne kadar zam yapılır?

2016 yılında kiracıya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi belli bir süre için yapılıyor. Sözleşmenin yenilenmesi halinde mal sahibinin de zam yapma hakkı doğuyor. Peki, 2016 yılında kiracıya ne kadar zam yapılır?



2016 yılında kiracıya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi belli bir süre için yapılıyor. Bu tür sözleşmeler genellikle senelik oluyor.


Senenin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi halinde mal sahibinin de zam yapma hakkı doğuyor. Peki, 2016 yılında kiracıya ne kadar zam yapılır?


Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Söz konusu enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.  Geçtiğimiz ay kira artış oranları hesaplamasında kullanılacak oranlar  4 Ocak 2016 tarihinde açıklandı. 


Açıklanan verilere göre, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,28 artış göstermişti. Ocak ayı kira artış oranı da yüzde 5,28 oldu.



Kira artış oranları 3 Şubat'ta saat 10:00'da açıklanacak!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön