24 / 04 / 2024

2016'dan sonra inşaat sektöründe belgesiz işçi çalışmayacak!

2016'dan sonra inşaat sektöründe belgesiz işçi çalışmayacak!

Hayrettin Demirtaş, inşaat sektöründe Mayıs 2016'dan sonra belgesiz işçi çalıştırılmayacağını açıkladı. Demirtaş, en çok iş kazasının inşaat sektöründe olduğuna dikkat çekerek, yasal zorunluluğun olumlu sonuçlar getireceğini belirtti.



İş kazalarının başlıca nedenlerinden bir tanesi de eğitim eksikliği olurken, özellikle iş kazalarının yoğun olduğu inşaat sektöründe, hiçbir mesleki eğitimi olmayan kişiler inşaatın değişik mesleklerinde botun işleri yapıyor. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren ustalık belgesi olmayan usta inşaatlarda çalışamayacak. Kaliteli ve güvenli yapıların inşa edilmesi, bunun uzman kişilerce gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması için çalışma başlatılırken. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak. Balıkesir İnşaatçılar Esnaf Odası Başkanı Hayrettin Demirtaş, Tebliğ uyarınca 25 Mayıs 2016 tarihine kadar tebliğdeki mesleklerde çalıştırılacak kişilerin yeterlik belgesi almasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Aksi takdirde mesleki yeterlik belgesi olmadan çalıştırılan her bir işçi için o işin işverenine 500 lira idari para cezası verileceğini belirten Demirtaş, Söz konusu tebliğde 40 mesleğe ilişkin mesleki yeterlikler tanımlanmış durumda. Örneğin duvara ustası için belirlenmiş yeterlikler kapsamında sınava tabı tutulacak, bu sınavdan yüzde 60 oranında başarılı olunduğu takdirde 5 yıl boyunca duvarcı ustasına yeterlilik belgesi sertifikası verilecek Duvarcı ustası yeterlilik aldıktan sonra 18 ay çalışan bir ustanın belge iptalini doğuracak herhangi bir durumu yok ise sertifikanın geçerliliği 5 yıl daha uzatılabiliyor. Ancak duvara ustası 10 yıl boyunca mesleğinde çalışan kişinin tekrar sınava tabi tutularak başarılı olması halinde de yeterlilik süresini uzatabilecek" bilgisini verdi. Demirtaş, bu konuda Oda olarak üyelenne yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi. 


HANGİ MESLEKLERDE SERTİFİKA ZORUNLULUĞU VAR 

Duvarcı, ahşap kalıpçı, alüminyum kaynakçısı. sıvacı, bacacı. alçı sıva uygulayıcısı, betoncu, doğalgaz işletme bakım operatörü, inşaat boyacısı, betonarme demircisi, plastik kaynakçısı, makine bakımcısı, çelik kaynakçısı. seramik karo kaplamacısı, su yalıtımcısı, ses yalıtımcısı. yangın yalıtımcısı. alçı levha uygulayıcısı, otomotiv montajcısı, endüstriyel boru montajcısı, tünel kalıpçısı, direnç ayar kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, panel kalıpçı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz. ısıtma ve doğalgaz tesisat elemanı. 


Balıkesir Yeni Haber



Geri Dön